HGI predlaže izmjene zakona o lukama Crne Gore

0
HGI CG

Hrvatska građanska inicijativa će predložiti izmjenu postojećeg Zakona o lukama Crne Gore s ciljem da opštine raspolažu svojom obalom, s kojom su u neraskidivoj vezi, izjavila je predsjednica Opštinskog odbora HGI Kotor Ljiljana Velić.

Za unapređenje statusa Luke Kotor kao nezaobilazne kruzing-destinacije, osim neospornih potencijala u vidu kulturno-istorijskih i prirodnih resursa neophodni su razvijeni lučki sistemi i prilagođavanje lučke infrastrukture, za koje je preduslov dugoročna koncesija.

Nivo konkurentnosti Luke Kotor na zahtjevnom kruzing tržištu zavisi od više faktora, kao što su: prihvatni kapaciteti za privez mega-brodova, putnički terminali prilagođeni kvalitetnom prihvatu putnika i sigurnost luke prema međunarodnim standardima.

Luka Kotor sve ovo može ostvariti investicionim ulaganjima kroz dugoročnu koncesiju. Upravo dugoročna koncesija je u interesu grada Kotora koji je 57 postotni vlasnik akcionarskog društva, kao i manjinskih akcionara.

Predloženim izmjenama Zakona koje će inicirati HGI, Luka Kotor će biti kategorisana kao putnička luka otvorena za javni saobraćaj od međunarodnog privrednog značaja, orjentisana na kruzing turizam.

Na taj način bi grad Kotor i dalje upravljao svojom obalom i morem.

Zauzvrat, Luka Kotor će se obavezati da kroz investiciona ulaganja unaprijedi turističku ponudu grada.

Opštinski odbor HGI Kotor vjeruje da će predložene izmjene Zakona o lukama, koje su u interesu Luke i grada biti prihvatljive i za ostale političke subjekte.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].