Hipnos budan bdije na rimskim mozaicima u Risnu

1
Rimski mozaici u Risnu iz II vijeka

Ema Radulović

Ema Radulović

Rimski mozaici, sa jedinstvenom predstavom Boga sna Hipnosa iz II vijeka, su dio kulturno-istorijske baštine Boke Kotorske.

Po njima je Risan prepoznatljiv, a ovim lokalitetom upravlja Turistička organizacija Kotor.

Pored produkcije promotivnog materijala, aktivnosti i manifestacija koje doprinose promociji ovog lokaliteta za 2015. godinu planirano je osim osnovne višejezične brošure o mozaicima, reprint mape Risna i Perasta, ulaznice-razglednice, kao i flajera o Rimskim mozaicima, kazala je za Skala radio Emilija Radulović, koordinatorka.

Osim osnovnog seta promotivnog materijala, turistima će kao i ranijih godina, biti na raspolaganju suveniri, razglednice, auto karte, turističke karte i brojne monografije.

Prije tri godine lokalna TO je izradila web stranicu rimskih mozaika, gdje se mogu vidjeti fotografije mozaika sa istorijskim podacima, kao i informacije vezane za radno vrijeme lokaliteta i dodatne usluge.

“Sajt sadrži i virtuelnu prezentaciju svake prostorije unutar lokaliteta, a njegovo redovno ažuriranje će biti naša svakodnevna aktivnost i u narednoj godini“, kazala je Radulovićeva.

Prezentacija je odrađena na crnogorskom i engleskom jeziku, a Planom i programom rada za ovu godinu predviđeno je njeno postavljanje na ruskom jeziku.

Radulovićeva je podsjetila i na projekat panoramsko razgledanje Kotora (Kotor Open Tour) čiji su učesnici koji će i ubuduće bitno uticati na porast broja posjetilaca na Rimskim mozaicima.

Najvažniji projekat koji je započet prošle godine je restauracija dva mozaika koji su otkriveni 2004. god.

Na lokalitetu je urađena metalna stalaža za privremen smještaj mozaika koji se, zavisno od restauratora (Centra za konzervaciju, područna jedinica Kotor) planiraju vratiti na pripremljene podloge na lokalietu, drugom kvartalu 2015. godine.

Budući da površina prostora obuhvata 790 kvadratnih metara otežan je rad tokom vođenja većih grupa, pa je u cilju bolje prezentacije organizovanim grupama potrebno obezbjediti mikrofone za vodiče.

Što se tiče enterijera kancelarijskog prostora, neophodno je napraviti generalne promjene, nove info punktove koji će zauzimati manje prostora u cilju lakše cirkulacije turista, ormare i police  radi  funkcionalnijeg skladištenja kancelarijskog pribora i suvenira, zatim izmještanje vrata od toaleta prema lokalitetu da se ne bi stvarale prevelike gužve unutar radnog prostora tokom čekanja reda.

U planu je i postavljanje 12 postera (dimenzija 2,00m x 1,60m) na kojima su predstavljena arheološka istraživanja, a koji će bit postavljeni na zidovima do magistralnog puta.

Posteri će biti djelimično donacija Poljske ambasade dok naša firma učestvuje sa 700 eura koje se odnose na štampanje postera.

Rimski mozaici bili su poslednjih godina često ustupan prostor za izvođenje kulturnih manifestacija, književnih i poetskih večeri, koncerata, što je svakako u svrhu promocije lokaliteta i ovaj vid saradnje ćemo nastaviti i u budućnosti.

Bogat program će se nastaviti  i u 2015. god, zaključila je Radulovićeva.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]