Hitno zaustaviti bespravnu gradnju žičare ZIP LINE u Budvi

4
Trasa

Veliki protest  na Žutoj gredi iznad Jaza održaće se u srijedu 3. maja u 11 sati.

Dolazak na protest najavili su mještani budvanskih i kotorskih Mjesnih zajednica Jaza, Lastve Grbljanske, Savine, Gornjeg Grblja i Svinjišta , gradonačelnik Budve Dragan Krapović i pojedine nadležne službe

Polazna stanica

Novi veliki protest orkanizuje se kako bi se spriječila izgradnje žičare koja će prelaziti preko plaža Jaza.

Postrojenje gradi preduzeće ZIP LINE Montenegro, doo–Žabljak.

Mještani su obavili brojne pravne radnje i preduzeli korake kojim je nedvosmisleno utvrđeno da se žičara gradi bez potrebne dokumentacije, i izvodi se na lokalitetu Žuta Greda i Rtu Jaz.

Kada su dobili povratnu informaciju od brojnih nadležnih institucija da je njihov zahtjev opravdan i u skladu sa Zakonom, mještani su insistirali da se objekat  mora srušiti jer je to jedina garancija da u odredjenom momentu neće se nastaviti ovaj proces uništenja plaža na Jazu.

Pokazalo se nakon oktobarskih i februarskih akcija mještana da su bili u pravu ! Objekat nastavlja da se radi ! Mještani i sumnjaju u koruptivne radnje s obzirom da se tako očigledno krši zakon i da uz neke nesuvisle načelne saglasnosti pojedinsci iz odredjenih institucija pokušavaju da omoguće postavljanje žičare.

Mještani skreću pažnju i na to da “načelna saglasnost“ Direkcije za saobraćaj te zaključeni

Ugovor o zakupu određenog dijela putnog pojasa i drugog zemljišta koje pripada magistralnim i regionalnim putevima mogu odnositi samo na objekte privremenog karaktera.

A kako je ova žičara komercijalnog karaktera i objekat od čvrstog matrijala, tj. postavljani su metalni šipovi i sazidan od armature i betona,

Direkcija za saobraćaj je  dužna da kontroliše, jer takva vrsta objekta koja je sazidana na putnom pojasu i to zemljišta koji je podložan čestim odronima, Direkcija kao nadležan organ morala je tražiti dokaz o sondiranju zemljišta.

Postavljani metalni šipovi prije izgradnje postrojenja svakako utiču i na stabilnost puta, a o čijoj su sigurnosti puta je Direkcija dužna voditi računa prema čl. 3 Zakona o putevima.

Mještani istaču da je Direkcija za Sobraćaj Crne Gore dala „načelnu saglasnost“ uz navode da  je uz zahtjev zakupca priložen dopis Opštine Budva br. 013-2121/2 od 10.03.2014.god.

Taj dopis apsolutno nema dodirnih tačaka sa uslovima i mogućnošću gradnje objekta i postrojenja za ZIP LINE na toj lokaciji, kao ni dopis Ministarstva održivog razvoja i turizma br. UP I 06-1877/2 od 03.10.2013.god. u kome samo govori o uslovima za obavljanje sportsko-rekrearivnih i avanturističkih aktivnosti.

Mještani smatraju da sve to  predstavlja jedan perfidan pokušaj da se kroz neke beznačajne dopise obezbijedi uz njihovu blagonaklonost izgradi postrojenje za ZIP LINE.

Podsjećamo i da su ovlašteni zastupnici mještana od  Komunalne policije Opštine Budva dobili potvrdu da je izvođač D.O.O.“ZIP LINE“ iz Žabljaka i da isti ne posjeduje građevinsku dozvolu za izvođenje građevinskih radova, odnosno ne raspolaže sa pravno valjanom dokumentacijom za izvođenje građevinskih radova, te je shodno tome zapečaćeno gradilište, a gdje su radovi i nakon toga nastavljeni uz povredu službenog pečata.

PRiSMA

4 KOMENTARI

  1. Neće preko naše muke i imanja iako smo i mi krivi jer smo prodavali zemlju, da se obogatimo preo noći, pa je Grbaljsko polje nekada trbuh Boke postalo stovarište.

  2. Umjesto do San Đovaja što bi bio pravi potez i turistička atrakcija oni degradiraju Jaz i Grbalj.Ne dozvolite Grbljani.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]