Hladan tuš iz Brisela za Spajića i Abazovića: Ništa od pomoći za otplatu kredita Kinezima

7
Abazović, Krivokapić, Spajić

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je biodo juče ubijeđen da će Evropska unija izaći u susret zahtjevu potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića koji je tražio od EU pomoć za otplatu kredita kineskoj banci za izgradnju prvog dijela dionice autoputa Bar-Boljari.

Međutim, iz Brisela je danas stigao kratak i jasan odgovor – EU ne otplaćuje kredite od trećih strana.

“Reagovanje Brisela na naš zahtjev biće mnogo više od otplate duga Kinezima za autoput čiji 1km košta državu nevjerovatnih 20mil+€: dublja integracija sa EU, i niža kamata za budžet”, napisao je juče Spajić na Twitteru.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez je danas saopštila da je EU ustanovila konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu, i naglasila da će ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, biti pod vrlo povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprinijeće cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana”, poručila je Pisonero.

Abazović je u martu prilikom posjete Briselu pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini.

“Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je tada Abazović.

Spajić je u petak saopštio da je Vlada prolongirala rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve dionice auto-puta, koji je isticao 14. aprila.

“Ovim smo izbjegli veliki trošak iz budžeta ili novo zaduženje, od oko 128 miliona eura”, napisao je Spajić na Twitteru.

Nakon današnjeg odgovora iz Brisela Vlada Zdravka Krivokapića je izgleda sve bliže novom zaduženju.

CdM

7 KOMENTARI

  1. Znaci nisu odobrili tome Spajucu, to nema nikakve veze sa nama ostalima. Ovo ne bi napisala ni ona Maja barjaktar sto mase po Dobroti zastavama. Zastavama po potrebi.

  2. IMA LI DANAS CRNOGORCA DA SMIJE REĆI KO JE ZADUŽIO I KAKO VABE TOGA “crnogorca” koji je utopio CRNU GORU KOD KINEZA-u kinesko more?!

  3. …DEMOKRACKO RODOLJUBIVI NASLOVI “NASLAĐIVANJA” MAME EVROPSKE UNIJE I TATE-DUŽNIKA KINEZIMA MILA RADOVANOVA ĐUKANOVIČA…?

    KA NEKADA NASLAĐIVANJA-NA PETROVDANSKE SVEČANOSTI-1941!!!I…ILI PROSLAVA LODA U ČAST OBURDAVANJA GROBA NJEGŠEVA-BA STARU SER BPSKU GODINU-1916…AMIN! AMEN…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]