Hoće li se ministarka Bratić pojaviti u Skupštini i odgovarati na pitanja poslanika

3
Vesna Bratić

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić bi sjutra poslanicima u Skupštini trebala da odgovara na pitanja koja se odnose na njen resor.

Potpredsjednik parlamenta Strahinja Bulajić je najavio da je prema rasporedu utvrđeno da ministarka Bratić sjutra u nastavku parlamentarnog zasijedanja prva odgovara na pitanja narodnih poslanika.

Međutim, postavlja se pitanje da li će se ministarka pojaviti ili će delegirati predstavnike Ministarstva kojim upravlja. Da je ovo pitanje opravdano govori sljedeća činjenica. Vesna Bratić je nedavno na kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za prosvjetu, poslala spoljnog saradnika Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta Dragana Koprivicu i državnog sekretara u tom resoru Miroslava Anđelića. Tada je pravdajući svoj izostanak navela da je njeno prisustvo neophdno na sjednici Vlade.

Uvidom u pitanja koja su upućena Vesni Bratić jasno je zašto poslanici sjutra žele da čuju odgovore od ministarke koja vodi četiri resora.

Kako je najavio Bulajić sjutra prvo pitanje ministarki treba da postavi poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović.

“Dokle se stiglo sa izmjenom nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje kojim bi se vratili u obaveznu literaturu pisci koji su bili uklonjeni: Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić i na kraju Petar II Petrović Njegoš”, pitanje je Đurovića.

Više poslanika ima pitanja u vezi aktuelnih dešavanja oko Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

Pitanja poslanice DPS-a Aleksandre Vuković za ministarku Bratić glase: “Jeste li upoznati sa radom i doprinosom FCJK i smatrate li, kao univerzitetska profesorka, da je ova ustanova odgovorila zadatku Vlade koja je osnovala, da razvija i učvršćuje crnogorski identitet, sa posebnim akcentom unapređenje montenegristike kao njegove važne karike? Hoće li se novim Zakonom o visokom obrazovanju ili na koji drugi način uticati izmjenu statusa FCJK?”

Poslanika DPS-a Dragutina Papovića interesuje ko je, zašto i na osnovu čega obustavio finansiranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, u periodu od 24. decembra 2020. do 17. marta 2021. dodine.

“Da li je Vaša ili namjera Vlade čija ste članica da kroz najavljene izmjene Zakona o visokom obrazovanju na bilo koji način utičete na izmjenu postojećeg statusa Fakulteta za crnogorski jezik i knjizevnost sa Cetinja”, je pitanje poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković za ministarku Bratić.

A poslanik SD-a i bivši ministar prosvjete Damir Šehović pita Vesnu Bratić da li Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta planira da ugasi Fakuliet za crnogorski jezik i književnost?

Suadu Zoronjić poslanicu Građanskog fronta URA interesuje da li se prosvjetni radnici mogu nadati finansijskoj podršci.

“Da li Vi kao resorna ministarka planirate da prosvjetnim radnicima fnansijski nadoknadite uloženi trud i rad u najtežim uslovima”, pitanje je Zoronjićeve.

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović spremila je više pitanja za ministarku četiri resora.

“Da li su utvrđeni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistemaziciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i uprave za sport i mlade? Koliko lica i na kojim radnim mjestima je zaposleno u ministarstvu i Upravi za sport i mlade? Koliko lica i na kojim radnim mjestima je zaposleno u ministarstvu i Upravi za sport i mlade, u periodu od 07.12.2020. do 20-03-2021.”, pita ona.

Pribilović zanima i koliko lica je, u istom periodu, imenovano ili odnosno postavljeno ili određeno za vršioce dužnosti i na kojim radnim mjestima?

“Koji nivo kvalifikacije obrazovanja imaju ta lica i koje je njihovo ranije radno iskustvo? Koliko je lica angažovano, po osnovu bilo koje vrste ugovora ili drugog oblika angažovanja u ministarstvu i upravi, na kojim poslovima i za koji iznos naknade? Što je predmet ugovora zaključenog između ministarstva i prof. dr. Dragana Koprivice, na koji period je zaključen i koji je ugovorem iznos naknade”, pitanja za poslanice Pribilović za resornu ministarku.

Poslanik DPS-a Abaz Dizdarević pita šta Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta preduzima u nastavku podrške i afirmacije kreativnih industrija kao generatora ekonomskog razvoja u oblasti kulture, te da li Vlada Crne Gore planira nastaviti realizaciju programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija” koji je realizovan u periodu 2017 – 2020. godina.

Još jedna poslanica DPS-a ima pitanje za Bratićevu.

“Što ste konkretno preduzeli u slučajevima zloupotrebe djece u vjerske – političke svrhe u školama u Tivtu i Pljevljima”, pita Jovanka Laličić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pita ministarku Bratić da li je u slučaju sklapanja Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za pruzanje usluge smještaja studenata u Nikšiću 2016. godine ispoštovana zakonska procedura i da li ste registrovali manjkavosti u tom postupku u odnosu na koje treba reagovati pravnim putem.

Poslanici, a i javnost očekuju da od ministarke Bratić sjutra čuju odgovore na ova pitanja – još samo da se ministarka pojavi.

Činjenica je da se Vesna Bratić rijetko pojavljuje u javnim nastupima, ali s obzirom na to da upravlja najvećim resorom njene aktivnosti i potezi bi svakako morali biti transparentiji, a njeno pojavljivanje u javnosti vidljivije.

Nastavak sjednice Skupštine Crne Gore zakazan je za ponedjeljak 29. mart u 10 časova.

Aleksandra Obradović, CdM

3 KOMENTARI

 1. Da, doci ce ministarka i na svako pitanje dati odgovor i to je to. Da li ce se svima svideti njeni odgovori to je drugo pitanje ali svi se moraju uciti demokratiji. Kvalitet njenih odgovora ocenice biraci, gradjani CG na sledecim izborima. Sve prosto kao pasulj nema tu nikakve drame.

 2. Kad neko ćuti to može biti znak uzvišene mudrosti, ili nema šta da kaže. Kad neko ćuti a nalazi se na vitalnim funkcijama za prosperitet jedne države u pitanju može biti samo ovo drugo. Pokrivati četiri resora, a povremeno se oglašavati kratkim nesuvislostima i bedastoćama, može neko ko je nedorastao.Nije fer od Cetinjana đto na njena nejaka pleća natovariše i peti resor, -ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE, mada jedino taj sprovodi. Istina za to je ovlastila (srećom po studente) penzionisanog profesora, prepoznatog i upamćenog po bijednim pokušajima da negira postojanje crnogorskog jezika i književnosti. konačno se puzeći uzdigao do pozicije da somnabulno sanja da može o nečemu da odlučuje. Kao rezultat takvih sumanutosti prisniva mu se (što je babi milo to joj se i snilo – daleko bilo) da može da ugasi FAKULTET ZA CRNOGORSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST. Udario na fakultet, ali i Adnana Čigrića, koji je sinonim za tu instituciju.Međutim ima i drugih sa tog fakulteta koji će imati šta da kažu, a nijesu nikakva priviđenja već blistava crnogorska realnost i stanje duha.
  Vjerujem da će apostolica od pet resora ostati dosljedna sebi i otćutati, a da će i penzionisani Profesor ostati dosljedan sebi i nastaviti da bulazni.
  Trpjeće crnogorska nauka, prosvjeta, kultura i sport, ali će opstati živa riječ zdravog duha, koja će znati da očuva antičetničku Crnu Goru!!!

 3. JA DA SAM POSLANIK-PITA BIG MINISTARKU VESNU BRATIĆ,KOJA JE PO OCU HERCEGOVKA-ROĐENA BILEĆANKA…A PO MAJCI DIČNA CNOGORKA-OD JARAMAZA IZ BANJANA-SELO MIRUŠE-ROGAČEVIĆI -GRANIČNO SELO.KONTAJUĆI OD STRADANJA TURAKA NA VUČIJEM DOLU 1976-1878..POD BARJAKOM CARA JUNAKA!
  POŠTO MI DANAS U CRNOJ GORI I PRIMORJU(BOKA KOTORSKA SA BAROM I ULCINJOM)-NEMAO PREĆE RABOTE OD “CRNOGORSKOG JEZIKA I PISMA”-PITAO BI MINISTRICU BRATIĆ:..

  1.KOJM JEZILOM SU ZBORILA MEĐUSOBOM I KOORDNIRALIE BORBE :17 CRNOGORSKIH BATALJUNA I 11.HERCEGOVAČKIH BATALJUNA I ONA 4.TURSKA HERCEGOVAČKA BATALJUNA NA/U VUĆIJEDOLSKOJ BICI OD 1876 DO 1878 GODINE-POD BARJAKOM CARA JUNAKA…ĐE JE ĐOKO CUCA POPOVIĆ POŠEKA TURČINA-SELIM PAŠU..!!!?

  2.DRUGO PITANJE:..DA LI SE KOORDINACIJA U BORBAMA ODVIJALA PUTEM PREVODIOCA -U ŽIVO OLITI SISTEMOM-O N(e)LA(j)I…VALDA JE DOSTA BILO VAŠEGA “O NE…L..-KONTAJUĆI OD-PRIJE KONAVALA(1988)-VIŠE OD 3O GODINA-ZASTIĐA “CRNOGORSKOGA”-NE ZABILJEŽENO U 1OOO GODIŠNJOJ ISTORIJI DUKLJE-CRNE GORE?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]