Homo mašina Željka Rutovića

0
Homo mašina Željka Rutovića

U izdanju FORIN-a Novi Sad i Štamparije “Obod” Cetinje, iz štampe je izašla knjiga “Homo mašina”, autora Željka Rutovića.

Riječ je o sociološkoj studiji koja u razotkrivanju toposa koegzistencije čovjeka i mašine problematizuje spektar pitanja-fenomena, koji djelatnim mehanizmima mašine, transfigurišu socio-kulturološki aspekt čovjeka XXI vijeka.

U svojoj recenziji dr Sead Alić, filozof medija iz Zagreba, između ostalog zapisao je da: “Knjiga Homo mašina, Željka Rutovića, podsjeća, upozorava i inspirira. Poput Rubikove kocke pokazuje aspekte pojedinih segmenata odnosa čovjeka prema strojevima, odnosa na koji smo mi ljudi osuđeni, ali konzekvence koje nam nisu jasne.

Knjiga “Homo mašina” pisana je s nakanom znantvene obrade teme, ali tako da se tekst istovremeno otvara prema svim zainteresiranima za tu temu. Nakon čitanja cijele studije čitatelju se razotkriva jedan novi gotovo virtuelni horizont ljudskoga koji nam život može pojednostaviti, ponekad i produžiti, ali koji neminovno donosi i svoje uvjete”.

Riječ je o jednoj od rijetkih knjiga koje sistemski promišljaju odnos čovjeka i stroja, knjizi humanističkog ozračja, filozofijskih horizonata, mjestimice gotovo literarnog diskursa, knjizi koja donosi balans između upoznavanja čitatelja s postojećim promišljanjima teme (autoriteta) i vlastitih doprinosa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].