Hrabra i nesebična australijanka Oliv Kelso King

0

sa izložbe

audio: sa izložbe

Iako su Australijanke na više načina doprinjele da se ublaži stradanje srpske vojske i civilnog stanovništva, njihova hrabra djela su, nažalost velikim dijelom pala u zaborav.

Namjera izložbe pod nazivom “Narednik Oliv Kelso King-Australijanka u srpskoj vojsci”, u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore i ambasade Australije, koja je sinoć otvorena u palati Grgurina u Kotoru, je da se savremeno društvo podsjeti na hrabro i nesebično zalaganje najuglednije i najhrabrije Australijanke tog vremena kada je Oliv Kelso King jedina služila u srpskoj vojsci u I svjetskom ratu.

Iako se dogodila prije jednog vijeka, priča o Oliv King i njenim zadivljujućim podvizima i danas je zanimljiva i inspirativna.

Ona naglašava jake kulturološke veze koje uprkos ogromnoj udaljenosti postoje između Australije i Srbije, čulo se na otvaranju izložbe.
Hrabri napori ove australijanke na liniji fronta tokom ratnih godina, kao i njena velikodušna zalaganja da obezbijedi prijeko potrebnu humanitarnu pomoć u periodu od 1918. do 1920. godine, čine nemjerljivim njen doprinos.

Prisutne je pozdravila mr Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Muzeja koja je kazala da pravi roman može da se napiše o ženi avanturističkog duha, svjetskog putnika,ljubiteljki automobilizma, ženi koja je igrala tenis, klizala, pisala prozu i poeziju, a sve to bilo je okićeno humanošću.

O životu hrabre Oliv King i vezama Boke Kotortske sa Australijom putevima Iva Vizina govorila je muzejska savjetnica Radojka Janićijević.

Izložbu je otvorila ambasadorka Australije u Beogradu Julija Fini.

Govoreći o Oliv Kelso King koja se zatekla u Evropi 1915. godine kada je podsjetila svoju sestru u Velikoj Britaniji ambasadorka Fini je podsjetila da je ova hrabra žena  prvo  bila u sastavu belgijskog korpusa, da bi se kasnije priključila srpskoj vojsci na solunskom ratištu.

Odmah je odlučila da jedna kola koja je po omiljenom slonu nazvala “Ela” pretvori u ambulantna.

“Ostaće zapamćena u istoriji kao jedina Australijanka koja je došla i pomagala na ratištu gdje je provela  čitavih pet godina pružajući razne vidove humanitarne pomoći kao vozač. Na kraju rata dobila je čin vodnika. Njena pomoć se nastavila i nakon rata. Otvorila je 17 kantina. U današnjim sredstvima vrijednost im je oko 600.000 eura”, kazala je njena ekselencija Fini.

“Nakon povratka u Australiju 1920. ponovo je došla u Srbiju kada je na poziv kralja Aleksandra prisustvovala njegovom vjenčanju”, kazala je Fini.

Muzičku notu ovoj večeri dala je flautistkinja profesorica Angela Mijušković, a voditeljica programa bila je Dolores Fabian.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].