“Hrabrost Đukanovića da zemlju vodi u pravom smjeru, doprinose jačanju odnosa Crne Gore i UK”

1

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u nastavku posjete Londonu, sastao se sa ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Gevinom Vilijamsonom.

Razgovarano je o dosadašnoj saradnji i mogućnostima za dalje unaprjeđenje odnosa u oblasti odbrane, na bilateralnom nivou i u okviru NATO-a.

Đukanović je zahvalio na izuzetnoj podršci britanske Vlade reformi sistema odbrane i razvoju vojnih snaga, uključujući važan segment stručnog osposobljavanja pripadnika vojske na prestižnim britanskim institutima, kao i podršci u procesu učlanjenja Crne Gore u NATO.
Ocijenio je da su dvije zemlje upravo u oblasti odbrane i bezbjednosti ostvarile najbolje rezultate u ukupnim međudržavnim odnosima.
Vilijamson je izrazio zadovoljstvo što je tokom svog mandata imao privilegiju da sarađuje sa Crnog Gorom kao članicom NATO-a i iznio uvjerenje da će posjeta Đukanovića stvoriti preduslove za produbljivanje vojne saradnje dvije zemlje.
“Povezanost Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i šire partnerstvo, uz pokazanu hrabrost predsjednika Đukanovića da zemlju vodi u pravom smjeru, doprinose daljem snaženju prijateljstva i jačanju odnosa na obostranu korist”, navodi se u saopštenju.
Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, dogovoreno je da se intenzivira saradnja u oblasti sajber bezbjednosti kao jednog od vodećih izvora prijetnji, unaprijedi saradnja u okviru NATO-a shodno dosadašnjem pozitivnom iskustvu u ispunjavanju obaveza iz članstva, čemu će doprinositi i novoimenovani vojni izaslanici.
“Crna Gora je čvrsto riješena da izgradi sistem odbrane koji će biti kompatibilan i u skladu sa NATO obavezama”, kazao je Đukanović, a Ujedinjeno Kraljevstvo će tome nastaviti da pruža snažnu podršku kroz konkretne projekte i modalitete saradnje.
Kako se navodi, UK će naročito raditi na pružanju podrške koja će na brz i održiv način pomoći razvijanju vojnih snaga Crne Gore.
Dvije strane će raditi na definisanju odgovarajućeg termina za realizaciju posjete ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori.
Zajednički je ocijenjeno da položaj Crne Gore, kao i zemalja Zapadnog Balkana, ujedno čini prednost, ali i veliki izazov u pogledu jačanja stabilnosti i odbrane evropskih i evroatlantskih vrijednosti.
U tom kontekstu, podrška UK i snažnije prisustvo EU biće od presudne važnosti za dalji napredak regiona i njegovu punu integraciju u Evropu.
cdm

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]