Hrvatska i HNV miniraju kandidaturu za UNESCO

22
Bokeljska mornarica

Kandidatura Bokeljske mornarice za UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva izazvala je prošle godine podijeljene reakcije u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Inicijativa Crne Gore da samostalno kandiduje Mornaricu za UNESCO-vu listu prilično je uzburkala hrvatsku javnost, pa se rasprava, pored Skupštine Crne Gore, preselila i u Hrvatski sabor. Crna Gora je, ipak, samostalno kandidovala Mornaricu, uz isticanje u Nominacionom dosjeu da je riječ o kulturnom dobru države Crne Gore, koju baštine dominantno katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke kotorske.

Ove godine, kada Mornarica slavi 1.210 godina postojanja, izgleda da neka pitanja još izazivaju osporavanja, podjele i nedoumice. To je u intervjuu Pobjedi potvrdio i admiral Mornarice Antun Sbutega, koji je istakao da država Hrvatska i Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori i dalje otežavaju crnogorsku kandidaturu kod UNESCO-a. O ovome je bilo riječi i sinoć na redovnoj godišnjoj skupštini Mornarice u Kotoru.

“Rekao bih da je najveći uspjeh Bokeljske mornarice u zadnja dva vijeka nominacija za UNESCO, prvog nematerijalnog dobra Crne Gore. Dobili smo veliku podršku Predsjedništva Crne Gore, Vlade, posebno Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova, bokeljskih opština, institucija kulture, civilnog društva i građana. Izrada Nominacionog dosjea za kandidaturu je bio složen i dug posao, obavljen u saradnji sa ekspertima Ministarstva kulture na čelu sa Milicom Nikolić, kojima smo veoma zahvalni. Preko diplomatske mreže Crne Gore i Ministarstva kulture se prati proces kandidature. UNESCO je obavijestio da je nominacija tehnički zadovoljila i da je u proceduri procjene. Vjerujemo da će na Komitetu UNESCO-a za nematerijalnu baštinu u decembru ove godine u Bogoti, Mornarica konačno biti upisana na Reprezentativnu listu. To će imati ogroman značaj za promociju Mornarice, ali i Crne Gore u svijetu, jer je kultura bitna za formiranje slike o državama, posebno onih koje su nedovoljno poznate. Uvjeren sam da će to biti značajno i za svij et koji će otkriti izuzetne vrijednosti Mornarice”, kazao je Sbutega.

Odgovarajući na pitanje zašto zajednička kandidatura Mornarice za UNESCO, Crne Gore i Hrvatske, nije bila moguća Sbuteka je rekao da su reakcije iz Hrvtaskeu bile neprimjerene, pretjerane i bez validnih argumenata.

“Tako se o tome raspravljalo u Skupštini Crne Gore, Saboru Hrvatske i Parlamentu Evropske unije, a bili smo izloženi i nevjerovatnoj medijskoj kampanji kojom je osporavano pravo Crnoj Gori na tu kandidaturu, insistirajući da je Mornarica prevashodno kulturno dobro Hrvata. Mi zaista nemamo potrebe da nas neko sa strane uči ko smo, mi smo to dobro naučili u toku 1.210 godina. Zajednička nominacija nije bila moguća i zato jer Mornarica nije iz Hrvatske dobila zvaničnu ponudu za zajedničku kandidaturu, a prije svega jer argumenti koji su isticani o našoj istoriji i identitetu nijesu istiniti. Predsjednik Vlade Crne Gore je po tome iznio jasan stav, koji je i stav Mornarice, i Crna Gora je samostalno kandidovala Mornaricu. Međutim, koordiniranom akcijom dijela institucija i diplomatije Republike Hrvatske, hrvatskih bratovština “Bokeljska mornarica 809″, koje su se odvojile od nas 1991. godine, i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, pokušava se i dalje kod UNESCO-a osporiti naša kandidaturu. To nas ne brine jer smo uvjereni u validnost kandidature i naših argumenata. Mornarica je starija od država i nacija na ovom prostoru, pa je u toku vjekova akumulirala dragocjeno iskustvo, vrijednosti i stekla kolektivnu mudrost, zahvaljujući kojima je izdržala brojne dramatične istorijske provjere, pa će i ovu”, pojasnioje on.

Bokeljska mornarica je osnovana 13. januara 809 godine, prilikom dolaska relikvija Sv. Tripuna u Kotor i neraskidivo je vezana za njegov kult i grad Kotor.

“Ona je poslije Crkve, najstarija postojeća institucija u Crnoj Gori i najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu i po tome jedinstvena. Baštinik je izuzetne istorijske memorije, tradicije, moralnih, duhovnih i kulturnih vrijednosti. Njeguje tradicije učestvujući na statutom predviđenim svečanostima i pleše drevno kolo. Ona je i znatno više od toga, aktivan faktor kulturnog života i civilnog društva, o čemu svjedoče brojne aktivnosti u toku prošle godine. Mornarica je učestvovala u obilježavanju 100 godina od pobune mornara u Boki i gostovala u inostranstvu, u Piranu i Trstu”,, istakao je Sburega.

Premanjegovim riječima intenzivno sarađuju sa Pomorskim muzejom Crne Gore, Mornaricom Vojske Crne Gore, Istorijskim arhivom u Kotoru, Muzičkom školom u Kotoru, festivalom Kotor art, gradskim muzikama u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom, drugim kulturnim institucijama i uključena je u brojne kulturne projekte.

“Sarađuje sa školama i fakultetima, sredstvima odobrenim od Ministarstva kulture nabavljene su nove uniforme, a u toku je restauracija drevnog oružja. Ima izdavačku djelatnost, a preko sajta, društvenih mreža i medija, obavještava javnost o aktivnostima”, dodao je on.

Na pitanje da li očekuje da bi u slučaju posjete pape Franja njegov susret s članovima Bokeljske mornarice bio neizostavan dio boravka u Crnoj Gori Sbutega je odgovorio da je prilikom posjete državnog sekretara Svete Stolice, kardinala Pietra Parolina, Crnoj Gori prošle godine, u dogovoru sa državnim protokolom, Mornarica dočekala i plesala kolo u njegovu čast.

“Uvjereni smo, ako dođe do istorijske posjete pape Franja Crnoj Gori, da ćemo imati prilike da ga dočekamo”, naglasio je on.

Govoreći o pomorstvu Sbutega je rekao da pomorstvo na teritoriji Crne Gore ima istoriju od oko 2.500 godina.

“Pomorska tradicija je ovdje duboko ukorijenjena, posebno u Boki, i važan je faktor razvoja pomorstva. U toku vjekova pomorstvo je ovdje prolazilo kroz više kriza, ali je imalo vitaliteta da se obnavlja. Jedna od najdubljih kriza je počela 1991. godine, u doba raspada Jugoslavije, ratova i sankcija koje su jako pogodile pomorstvo. No, najveći dio flote, luke i brodogradnja i druge djelatnosti su, iako oslabljene, preživjele taj period, ali su imale dramatičan pad narednih godina zbog neadekvatne pomorske politike države. Kasnije je došlo do izvjesnog oporavka luka i brodarstva, dok je brodogradnja nestala”, kazao je on.

Sbutega je podsjetio da danas imamo dva brodarska preduzeća sa samo četiri broda, koja ne pokazuju sposobnost da uspješno posluju na pomorskom tržištu.

“Luka Bar je mala i slabo koristi kapacitete, a podijeljena je na dvije luke koje se ne razvijaju. Ni danas Crna Gora nema pomorsku politiku. U međuvremenu je došlo do brzog razvoja nautičkog turizma i dolazaka brodova za kružna putovanja. U Crnoj Gori postoji 6 7.000 pomoraca, od kojih preko 95 posto plovi na stranim kompanijama, koji ostvaruju prihod od 200 do 300 miliona godišnje. Koliko sam uspio da utvrdim, Crna Gora je po broju pomoraca u odnosu na broj stanovnika na prvom mjestu u svijetu. Postoje brojni problemi u procesu obrazovanja pomoraca i priznavanju njihovih ovlaštenja u svijetu. Mornarica ima zadatak da promoviše pomorstvo i sarađuje sa udruženjima pomoraca na rješavanju problema u ovoj oblasti”, reko je on između ostalog.

Pobjeda

cdm

22 KOMENTARI

 1. ..o sebi i drugima na Svetoga Antuna Padovanskog 1848 godine na Velikoj Narodnoj Skupštini Bokeza-od Kufina do Debelog brijega-održane na Prčanju(ko se još “sjeća LANSKIJE MAGLI”-koje su obavile “proslavu”-170 godišnjicu.. “ovjekovječenu”-na nivou ND MNE)..o kojoj je Don Niko Luković nešto “malo” napisao u svojoj knjizi “PRČANJ”-koju je tiskala u ruke i pamet Bokeza ..odnosno štampala “Bokeška štamparija-Kotor 1937 ! Izgleda sve uzalud..kad se strefi da “J…e lud zbunjenog-prvarenog”..da nije on taj-nego neko drugi…?
  Zato manite se ĆORAVA POSLA-uzmite u ruke knjigu “PRČANJ-dako shvatite ko ste i od koga ste nastali-rasli i opstali na ovom BOKEŠKOM KAMENU…Bar mi koji smo du rođeni i oni što su nas rodile..!!! Da mi niesmo Dalmatinci-NO BOKEZI…ŠTO SMO POTRAJALI DO DANAS..ZA VJEKOVE VJEKOVA AMIN-AMEN…!!!

  • ..u svojim ODLUKAMA..na naškom-narodnom jeziku..ĆIRILICOM…Nota bene u vakat OKUPACIJE Boke od bande Austrijane “vaše mile”..I sve to upakovano u KUVIJERETE/nijesu bile u modi tader “bjele”/….poslali takve -izravno Slavnom Saboru Hervacko-Slavonskomu u Zagreb…i gospodinu Mitropolitu Crnogorskomu na Cetinje…!!!

    • ..znate i ne zaboravite,da-i za vašu “obiteljsku-naslednu BOLJKU-ima LJEKA”..! Zato nađi si simo knjigu “PRČANJ-1937”-od autora Don Nika Lukovića..u njoj sve piše što te zanima.okolo “bosančice-malo glagoljice..Latinice ?!!
     I na kraj-ono što te “najviše zanima”..iz “Prčanjske GLAGOLJICE-narodnog naškog jezika BOKEZA-ćirilicom predstavaljen tih godina-1848 i u Zagrebu i na Cetinju..Kako to rekoše-za navijek to ZAPISAŠE (na stranici-knjige:96-97):”Najperva i najsvetia naša dužnost ta e javiti pred svietom da mi Dalmatinci niesmo NO BOKEZI. Što smo potrjali do danas.
     …Ali danas u dobar čas skupilise kao PRAVO NARODA BOKOKOTORSKOGA poslanici ediniokupno Vama naši odgovor kako ti šaljemo.
     Bez sumnje toliko kraljevina Dalmatinska koliko ovoi za sada skopčano OKRUŽIJE BOKOKOTORSKO PRIPADA po položaju,po istorii,po eziku,i po plemenu VEĆEG BROJA SLAVENSKOJI-SRPSKOJ NARODNOSTI…”!!!

     • A đe je srpsko-hrvatski jezik,
      reponjo Prčanjotski?
      Dalmacija je inače tek od Neuma!
      Tamo su danas mahom novi
      fanatizirani križari i mandrili!

     • ..ja sam “maskirnu disciplinu-izučio sa odličnim uspjehom u Višoj školi u Karlovcu-u Hrvackoj davne 1964 godine-ožujka mjeseca! Dakle-vaš “srpbsko-rvacki”..ostao vam je na one krave-koje ste šemenili..(pa danas ta telad junad dovieka-likom i rikom podsjećaju na tebe-vas…) u Konavle i Dubrovnik-kad ste sdušno branili-a vašega mi oraza i “odranili” svokoliko srpbstvo i kosovo-u Sveto ratu za mir…!!!

     • Austrija nije bila okupator u Boku niti je ratom ili oružjem zauzela Boku, Dakle Austro-Ugarska je dobila teritoriju Boke kao dogovor velikih sila tadašnjih a čiju je odluku potpisala i aminovala tadašnja velika Pravoslavna ćirilična Rusija ,reponjo Prčanjski !!!
      Isto tako Austrija je napustila Boku 1918. nije bilo nikakvih bitaka za Budvu, Kotor itd što ih izmišlja SPC i falsifikatori istorije.
      Boku su zauzeli uništili i popalili čitavu a Kotor su “samo” popalili Nemanići i oni su bili okupatori.Svako ko je primio srbsku vjeru odmah je postojao Srbinom kako tader tako i danas, ali i danas još uvijek traje kulturocid od strane Srpske crkve, prepravljaju se crkve ,arheološka nalazišta i prave srpske crkve na tim mjestima i pomamljuju narod i postiču na mržnju prema svemu što nije srpsko i srpske vjere. Prelazaka i štancovanje Srba ima još uvijek, Kesleri,Panjako,Grineri,Grgurevići,Petrovići-Poljak,itd.
      Ne ide im na ruku najnovije otkriće u Bijelom Polju a radi se o pronađenim temeljima dvije RIMSKE BAZILIKE, dok Risto i na njihovim temeljima ne ozida srpske crkve ne pitajući nikog za dozvolu i saglasnost kao i uvijek do sada ,reponjo Prčanjski !!!
      Na Miholjskoj Benediktinskoj Prevlaci gradi se i radi što se god hoće od strane Ristovih Talibana uz financijsku pomoć onoga za koga si ti rabotao-šoferisao i špijavao svojevremeno, reponjo Prčanjski !!!
      Tako i ta skupština ako se to može skupštinom nazvat je bila produk djelovanja Srpske crkve koje je uvijek pravila Srbe đe ih nikad nije bilo i koja se uvijek kao i danas bavila politikom a ne duhovnošću
      reponjo Prčanjski !!!
      Tita si izdo zato ti sada mnogi vele sada velikosrpska pido !!!
      Nećete ni vi ni vaša politika dovijeka a ni ova sprdačina od trenutne vlasti u Kotoru ,zvana paučina.
      Bit će opet Kotor slobodan kao što je kako je nazivaš ND Crna Gora slobodna a ovo ND pišeš ispred Crna Gora da provociraš aludirajući na fašističku tvorevinu koja je trajala koliko će i ova vlast neće više budi siguran u Kotoru to će joj biti maximum,
      repono Prčanjski !!!

     • Taj veći broj je stigao iz hercegovine potla Berlinskog kongresa u Boku.
      Današnji potomci postaše mahom
      nelojalni građani Crne Gore, a ima i remetilačkih grupa.

 2. Bokeljska mornarico, nekoć Marinezza Cattaro, jeste li se na plemenitom tijelu dogovorili čiji ste, hrvatski, crnogorski ili oboje?

  • …a nije bilo bitaka za Kotor,Budvu 1918..i td..? A znas li zasto i kakav su to CARITAD kupili ti prci..djedovi ti okolo Savindana i Svetoga Tripuna i LODA po Kotoru i Boki..sijecnja 1916..i slavili @ zauzece Lovcena i zarobljavanje dva topa od neprijtelja na Pestingrad…? Ako je tebi vjerovat..ja mnim da i napad na onog RODJENOG PRCANJANINA vaterpolistu Sandra Kralja, kojeg je branila samo ona djevojka na Splickoj rivi..bio napad ovije remetilackije grupa iz west hercegovine..uz poklice ubi zakolji da pravoslavac ne postoji..E moj Dritto di Prcanj..to se na naskom Prcanjskom narodnom jeziku zove neoustastvo ad PORTAS..u pratnji neocetnistva..nekad elitna vojska KRVAVE trojne karadjordjevica kraljevine..zdruzenih bracana srba ,krvata i slovenca od prosinca.1918 do travnja 1941 u produzenom trajanju do 1945..i od Brijunskog Plenuma CK SKJ..juna 1966/kad je likvidirana Jugoslavija/ i nadalje do stare srpske godine vase..tvoje ABlejalice kontrarevocije 1989 godine pa do danasnjega dana dragi CINBENICE ovakvih i slicnih zanavljanja saznanja o vama i vasim precima PIONI..ma dva kasapina i grobara sa Dedinja i Banskije dvori Zagreba!!!

   • Pravoslavo-katoličke bulumente se dovatile istorije, uštinuli ste se, separatisti bokeljski, ovo je
    Crna Gora, sudit će se možda opet
    narodski, pred Dojmi, koji ćemo
    ponovo praviti, jerbo je ovi ruglo.
    Sve mi se pari da će ka’ URC proći.
    Ništa bolji od Spljetskijeg mandrila nijeste, srećom partite, mete
    Ve cotta cura.
    One klupe na glavnoj porti grada su uglavnom prazne, prepali ste se
    reakcionarni miševi, pa ste se stisli pod Kažot.
    Ko Ve ne zna, skupo bi Ve platija!
    Kakvo kukavno srpstvo, hrvatstvo,
    pokvarena italijanština i
    Austrougarska grandioznost i
    medievalna Serenisima,
    ovdje je CRNA GORA !

    • Pero-gudin-pero vrša…
     Jesi bija na promociju knige Crnogorca, kotoranina
     Jovice Martinovića o italijanskim kulturnim tragovima u Boki ?
     Pa reko na skup ovo što sada pišeš ?
     Za to treba imat kojones, a ti bez njih ?
     E bo ….??!!

     • Jole ne paštroćaj, pratimo Mi što
      starci rade.Niste uvijek na nivou,
      brukate svoje godine.

 3. Lijepa je to priča Antune Sbutega i za hvalu, svakako!
  Možda ne znaš, da je presidente od
  “Tvog” Admiraliteta, inače poznati
  “disident” kotorske Gimnazije, na
  piscini , na Banju , prije 2 ljeta , zborio kontra Tita, još Nama miloga, digli su se Lolo i Vlado i zapjevali:
  “Druže Tito ljubičice bijela……”, evo
  sjedim i u mrnarici i slušam povremene
  nesuvisle “razgovore ugodne”, punane
  licemjerja, a ovamo spjegaješ i podilaziš Crnoj Gori i veliš rvatsko-katolička i crnogorska mrnarica ?
  I “ostali” veliš, koji su to , srbi, zar ne?
  A što to , makar radi fakta ne prevali
  preko jezika – SRBI ?
  Evo, ja , crnogorskog roda sam , a
  što ne bi bio i majka srpskog naroda, smije li se to, ili ih treba iz sveg’ izopštit, jesu li krivi što postoje ?
  Da, trn sam u oku , ovo je jeres,
  govorit istinu, brat je mio , ma koje vjere bio, ali vlaji, pa vlaji.
  Obuzdaj admirale, svog presidentea, a i njegovog oca što svašta po Kotoru zbori, iako u potonjem dobu, što mu svašta basta!
  Istinu zborim, a ko će Mi glavu zato razbit u gingolavanoj komunitadi?
  Hrvatska samo svoj interes sljedi,
  ali i kotorski neo-buržuji plešu!
  Titu je 1956. mornarica podilazila, čak i uniformu šila, a današnji prezidente
  ima nešto kontra Maršala!?!
  Ako je tako , što mu onda nisu spjegali
  tutto ?
  Kukavički i nesojski od presidentea i Njegovijeg sljedbenika, koji sad navodno poštivaju Crnu Goru.
  Vole takvi propalu Austrougarsku monarhiju, koju dižu u nebesa !
  A što će onda takva mrnarica na
  godišnjoci Strijeljanijeh mornara u Skaljarima? ŽIVJELI RODOLJUBI!
  Puno toga Admirale treba razmrsiti,
  petljalo se i mrsilo u prošlosti, a i sada se licemjerne igre igraju, ne samo u
  Zagrebu i Beogradu, sa “podružnicama”, kako reče Branko Sbutega za Tita, u Hrvatskome Glasniku, da je “neznaveni maršal”!
  Reče i ostade živ, neznaveni Tvoj
  bratstvenik!( ako laže koza ne laže rog, danu de pročitaj !)
  Ovi popolo jest izšempijan, zbog Vas
  takvieg samonametnutijeh, ali istinu
  ne možete ukrast!
  Oćete li se korigovat , oli ne oćete,
  tamo Vama, ovi narod nije šempija,
  samo ve gleda, i nije u svemu s’ Vami !
  U Crnoj Gori stoluje istina !
  Pozdrav Admirale Moj, dopuni istinu,
  i meni testu razbij, radi onijeg koji ne žele čut glas razuma, prosto Ti bilo !

 4. Andrica ce hrvati vazda imati u svojim redovima,zarad svoje stolice bit ce svasta,zato se I volimo sa narodom sa brda,slicni do zla.

  • ŠKALJARU Moj, nije baš da se volimo,
   poštivamo se do linije ljudskosti, a bilo je i ima lajanja , kontra Crne Gore !
   Domazetovićki i interesno je Tvoje
   pojanje, ne podcjenjuj Crnogorce !

 5. Možete se upinjat koliko hoćete, vidi se da bivša braćs imaju duple, pa i
  tro-diplomatske aršine.
  Politički je to i doplomatski susjed, a imaju i svoje “filijale” ovdje, sa
  “lakmus”-om , > Bokeljskom mornaricom, koja “odoljeva”
  intrigama i “igricama” !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.