Hrvatsko tlo ne miruje; Seizmolozi: Desiće se razorni potresi na Balkanu

0

Hrvatska se i dalje trese.

Nakon snažnog zemljotresa jačine 6,2 stepena po Rihteru i serije naknadnih potresa, rano jutros zabilježena još tri.

Kako prenosi Index.hr, u 6:16 sati Hrvatsku je pogodio zemljotres jačine 4.9 Richtera, prema podacima EMSC, sa epicentrom 18 kilometara zapadno od Siska. Onda su uslijedila još dva.

Prema poslednjim infromacijama, u jučerašnjem zemljotresu stradalo je sedam osoba, među kojima je dvoje djece.

U narednih 10 do 15 godina može se očekivati da će se na prostoru Balkana opet desiti vrlo snažan zemljotres, kaže seizmolog Slavica Radovanović.

Prema njenim riječima, teško je reći gdje će se ti zemljotresi dogoditi, ali kako kaže postoje prostori u Makedoniji, u Bugarskoj, Rumuniji, pa i u istočnoj Srbiji u kojima dugi niz godina nisu.

Ona je za Telegraf.rs rekla da Hrvatska ne bi trebalo da očekuje jači zemljotres od ovog koji ju je juče pogodio od 6,3 stepena po Rihteru kao i da se takav potres ne očekuje ni u blizini, ali da je ovaj zemljotres još jedan dokaz da je očigledno počeo ciklus jakih zemljotresa na prostoru Balkana.

““A zašto? Zato što je seizmička aktivnost na Apeninskom poluostrvu imala nekoliko snažnih italijanskih zemljotresa. Mi seizmolozi smo tada rekli da će se sigurno preliti ta seizmička aktivnost na prostoru Balkanskog poluostrva gdje dug niz godina nije bilo najjačih zemljotresa, a naročito u tom primorskom dijelu gdje je posljednji bio u Crnoj Gori 1979. godine. Znači, nakon toga dogodila se Albanija koja, takođe, jako dugo niz godina nije imala jakih zemljotresa. Onda je započela seizmička aktivnost kod Zagreba da bi se dogodila dva juče, i ovaj zemljotres danas kod Petrinje””, objašnjava Radovanović, bivša direktorka Seizmološkog zavoda Srbije, a sada direktorka firme seismo.sr.

Prema njenim riječima, kada se proljetos dogodio zemljotres kod Zagreba onda se poremetila ta krhka ravnoteža koja je postojala, pa su se dogodila ova dva zemljotresa juče kod Petrinje i ovaj magnitude 6,3 stepena po Rihterovoj skali.

Maksimalna očekivana magnituda za Zagreb je, takođe, preko 6 jedinica po Rihteru, kao što je ovaj bio u Petrinji, ali ne dešavaju se dva zemljotresa tako bliskih magnituda, niti prostorno blizu jedan drugom, niti vremenski, objašnjava.

Kako kaže, potrebno je da prodje značajnije vrijeme da bi se u tom istom regionu, primjera radi Zagreb-Petrinje obnovio tako jak zemljotres.

Zato, dodaje, niko u tom prostoru nema razloga da sada strahuje. Ali, postoje drugi prostori na Balkanskom poluostrvu gdje jako dugo nije bilo jakih zemljotresa, a seizmička aktivnost je lagano rasla.

“Kada kažem na Balkanskom poluostrvu, znači i čak od Istanbula, od samog kraja tog prostora, gdje dugo nije bilo jakih zemljotresa. Kroz istoriju, bilo je situacija da se u nekoliko godina dogodi nekoliko jakih zemljotresa. Sjetite se 1963. bio je u Makedoniji, da bi 1969. godine bio u Banjaluci”, navela je.

Bilo je potrebno nekoliko godina da prodje da se desi jak zemljotres, uslovno rečeno, u istom prostoru.

“Sada možemo očekivati u narednih 10 do 15 godina da će se u nekom drugom prostoru Balkana opet desiti zemljotres vrlo visokih magnituda, pri čemu u Srbiji zemljotresi nemaju ovako visoke magnitude kakav je bio petrinjski. Naši maksimalni zemljotresi su imali magnitude do 6 jedinica Rihterove skale”, naglasila je.

U ovom kontekstu, Radovanović kaže, da je seizmička aktivnost na Balkanu očigledno počela.

Tomislav Fiket, zamjenik direktora hrvatske seizmološke službe kaže da je sada problem što je jučerašnji potres, koji je bio snažan, oslobodio veliku količinu energije.

“Ne znamo hoće li djelovati na ostale kritične tačke i aktivirati ih. To je nezahvalno prognozirati, nadamo se da neće”, kaže Fiket i ističe da kod potresa nema predviđanja.

I on napominje da je bio dug period seizmičke neaktivnosti, a sad imamo pojačanu aktivnost, ali u Hrvatskoj su ovakve serije potresa retke.

“Mi smo svjesni da smo potrošili vrijeme i da smo imali više vremena nego što je uobičajeno za ovo područje Zagreba, jedno duže vrijeme smo bili mirni. Što je to prekoračenje bilo duže, mi smo bili nervozniji jer smo znali da postoji realna opasnost da se potres dogodi”, kazao je Fiket.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]