Humane “Beštije”

0

dr Snežana Filipović

dr Snežana Filipović

Povodom 14. juna, međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas je u kabinetu za transfuziju Opšte bolnice Kotor akciju davanja krvi organizovao navijački klub “Beštije”, a bilo je i građana koji su dobrovoljno dali svoju krv.

Akcija je dobro organizovana i krv je dalo 20 ljudi, kazala za Skala radio dr Snežana Filipović, načelnica transfuziološkog odjeljenja Opšte bolnice u Kotoru.

Ona je podsjetila da su u Crnoj Gori transfuziološke službe suočene sa velikom nestašicom krvi, a posebno je u ljetnjem periodu izražena potreba za krvlju, zbog na žalost čestih saobraćajnih udesa.

Krv je takodje potrebna i hroničnim bolesnicima, pa doktorka Filipović apeluje da zdrave osobe daju svoju krv i pomognu drugima.

Dobijena krv na trasfuziji se obrađuje na krvlju prenosive bolesti, kao što su sida, nekoliko vrsta žutice i sifilis.

Kontroliše se krvna grupa i test podudarnosti dobrovoljnog davaoca i onoga ko prima krv.

Pribor za uzimanje krvi je sterilan i za jednokratnu je upotrbu, pa nema nikakve opasnosti od zaraze, zaključila je doktorka Filipović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].