I svaki put kada budem pogledom ka zvijezdama pomisliću: Tamo je naš Mirko i svojim vječnim sjajem obasjaće i najcrnju noć

0
Mirko Jakovljević sa prijateljima na Žabljaku na naučnom skupu Medijski dijalozi

Piše: dr. sc. Vedada Baraković

Dragi Mirko,

Mak Dizdar onomad je napisao:

“Smrt nije kraj.  Jer smrti zapravo i nema. I nema kraja.
Smrću je samo obasjana staza uspona od gnijezda do zvijezda”.

Tako je, dragi Mirko, i tvoja staza obasjana plemenitim djelima, blagim riječima i širokim osmjehom .

Mirka sam upoznala  kroz pokret pozitivne geografije pod nazivom Medijski dijalozi. Bili su to dani bezbrižnosti, prijateljstva i drugovanja. Ponekad uz ozbiljne riječi, ponekad uz Mirkovu gitaru i Dylana ili Zeppeline, ponekad uz korita Ivanova. Naš Mirko bio je tada i novinar, i naučnik, i umjetnik, vrsni muzičar, ali ponajrpije čovjek.

Od obične rečenice je znao napraviti cijelu predstavu. Smijali smo se kao djeca, poslije ni ne znajući zbog čega se smijemo. A onda smo sate i sate raspravljali o teorijama, praksama i diskursima.

Umio je tako lijepo govoriti ali i tako divno slušati .

Bio je beskrajno hrabar kada smo posljednji put razgovarali. Njegov  optimizam prosto je zračio i vjerovala sam da ćemo Mirko i ja još dugo, dugo da pričamo, da se viđamo, da pišemo jedno drugom.

Dragi Mirko, preprano si otišao ka zvijezdama nebeskim, ostavljajući nas u ovim tmurnim vremenima bez dovoljno utjehe, bez tvog vječitog osmjeha i bez tvojih iskrenih riječi ohrabrenja.

I svaki put kada budem pogledom ka zvijezdama pomisliću: Tamo je naš Mirko i svojim vječnim sjajem obasjaće i najcrnju noć

Počivaj u miru, prijatelju moj.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].