Crna Gora otvorila granice sa državama EU, građani Crne Gore od 1. jula mogu u EU

0

 

Crna Gora danas 30. juna otvara granice za građane iz država koje su članice EU.

Takođe, od 1. jula državljani Crne Gore mogu u države Evropske unije, a to su: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska.

Lideri Evropske unije, odnosno Evropske komisije, odlučili su danas objaviti preporuku po kojoj će građani 15 zemalja moći slobodno putovati u države članice EU.

 

Kina, za razliku od ostalih zemalja, ima uslov da odobri recipročnu dozvolu za građane EU.

Glavni kriterijum za ulazak državljana trećih zemalja na područje Evropske unije je broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u tim zemljama, a koji u prethodnih 14 dana mora biti “blizu ili ispod prosjeka EU-a”.

Savjet Evrope donio odluku o otvaranju granice sa Crnom Gorom i Srbijom

Savjet EU je danas usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su Crna Gora i Srbija.

Preporuke se temelje na procjenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dvije nedjelje, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primijeniti postupak “brzog odlučivanja”, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod proseka EU” na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, ključujući testiranje, praćenje kontakata i izveštavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Na spisku su još Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Državljani Monaka, Andore, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.

Popis i kriterijumi za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna.

Preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Građani država članica EU kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama i osoba koje rade na transportu roba.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.