Ideja da se obilježi humani rad dobrotvorke Sue Ryder u Crnoj Gori

0
Dom starih Grabovac u Risnu

Zoran Vukićević

Zoran Vukićević

Projekat za rekonstrukciju psihogerijatrije od 4.000 kvadrata u okviru Doma Starih “Grabovac“ u Risnu je završen i težak je oko milion ipo eura.

Prema obećanju resornog Ministarstva ovaj projekat će ući u kapitalni budžet za iduću godinu, a tokom ove godine, Dom starih će pokušati sa stranim donatorima da prikupi dio sredstava, kazao je za Skala radio Zoran Vukićević direktor ove institucije vjerujući u uspjeh.

Ono što je za Dom starih takođe od važnosti je da je počela implementacija socijalnog kartona koji je u januaru prošle godine uveden za centre za socijalni rad.

To je ogroman posao za ustanove socijalne zaštite, a u radnoj grupi koja je formirana na nivou Ministarstva rada i socijalnog staranja je i stručni tim Doma starih iz Risna.

Ovaj Dom je i reper za uvođenje socijalnog kartona čiji su podaci primjenljivi i za druge, kazao je Vukićević, vjerujući da će ovaj obiman posao biti završen u predviđenom roku, do sredine 2017. godine.

Vukićević je istakao zanimljivu ideju da se obilježi dugogodišnji human rad gospođe Sue Rayder rođene u Londonu koja je jedan period svog života provela u Boki Kotorskoj i preko svoje fondacije Sue Ryder donirala izgradnju i modernizaciju svih objekata risanskog Doma starih.

Ona je u Boki Kotorskoj imala svoj centar za Balkan i veoma rado je boravila baš u Risnu, podsjeća Vukićević.

On je dobio poziv iz Londona da obiđe rodnu kuću ove dobrotvorke i sretne se sa njezinom rodbinom i kćekom koja danas živi u Australiji, kako bi uz njihovu saglasnost obilježili njen human rad u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj.

Ideja je da se tokom ove godine obilježi dan lady Ryder u Crnoj Gori i da se snimi dokumentarni film o njoj i njenim velikim ulaganjima u socijalu i crnogorsku gerijatriju.

Ovom prilikom Dom starih bi okupio i časne sestre Svetog križa koje su nekada radile u ovoj ustanovi i dale joj svoj pečat, ispričao je Vukićević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].