Igor Janković: Od danas je na snazi upotreba zimske opreme

3
Igor Janković

Igor Janković

U Crnoj Gori je od danas obavezna upotreba zimske opreme za vozila koja učestvuju u saobraćaju na putu na kome ima snijega, leda ili poledice.

Za više detalja na ovu i temu bezbijednosti saobraćaja na području kotorske  opštine, gost Skala radija bio je Igor Janković, samostalni policijski inspektor u Odjeljenju bezbijednosti Kotor.

On je pojasnio da je za stanovnike kotorske opštine obavezna upotreba zimske opreme na magistralnom putu Lipci-Grahovo-Vilusi, zatim na putu Cetinje-Budva kao i na lokalnom putu Kotor-Cetinje, i onima na kojima ima snijega i leda.

Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila se podrazumijevaju lanci za snijeg, pripravni za postavljanje na pogonske točkove, pneumatici minimalne dubine šare na gazećoj površini od 4mm, s tim da pneumatici moraju biti sa propisanim oznakama.

Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa ekserima, a dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu spadaju lopata i vreća pijeska.

Na naše  pitanje oko upotrebe sigurnosnih pojaseva u kolima i nedoumice oko njihove upotrebe u priobalnom području, Janković je podsjetio da je zakonom u bivšoj Jugoslaviji postojala odrednica da je dozvoljena neupotreba sigurnosnih pojaseva u priobalnom putu.

Međutim, shodno Zakonu o bezbijednosti saobraćaja  upotreba sigurnosnih pojaseva je za sve puteve obavezujuća i pravno važeća.

Statistički gledano upotreba sigurnosnog pojasa prilikom saobraćajnih nezgoda u preko 50% slučajeva spašava život, pogotovu u uslovima gradske vožnje, gdje je mala brzina kretanja vozila i gdje su česte saobraćajne nezgode usljed nedržanja propisnog odstojanja  između vozila. Pojasevi u ovim slučajevima sprječavaju nastanak manjih povreda vratnih pršljenova i drugih povreda, kazao je Janković.

Saobračajna nekultura predstavlja veliki problem u Kotoru i kada je u pitanju nepropisno prelaženje ulice od strane pješaka van pješačkih prijelaza.

Od tunela Vrmac do Dobrote na svakih 100 metara i bliže, postoje obilježeni pješaki prijelazi.Usljed brzog tempa života i saobraćajne nekulture, pješaci često ne vode računa i prelaze ulicu bilo gdje.

Ranije je saobraćajna policija sprovodila akcije sankcionisanja pješaka ali u zadnje vrijeme to nijesu radili. Edukacija i sankcionisanje prekšaja kao generalne prevencije,veoma su potrebne, mišljenja je Janković.

On je kazao da podaci govore da u Kotoru, u odnosu na ostale gradove u CG, i nije toliko izražen problem saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju pješaci.

Ozbiljan problem je nepropisno parkiranje automobila.

Posebno smo našem sagovorniku skrenuli pažnju na put Njegoševom ulicom od glavne pošte do bolnice, kuda pješaci jedva prolaze, a da ne govorimo o majkama sa djecom u kolicima, djeci, osobama sa posebnim potrebama,vozilima hitnih službi, itd.

Janković je kategoričan da se i pored saradnje komunalne policije i inspekcije i saobraćajne policije, dok na ulicama Kotora ne bude bilo u funkciji specijalno vozilo “pauk”, ovaj problem neće riješiti na pravi način.

Veliki je broj registrovanih vozila, manjak parking prostora i “pauk” bi rješavao problem nepropisno parkiranih vozila iz razloga što bi vozači imali stah od fizičkog premještanja vozila uz plaćanje kazni, zaključio je Janković.

3 KOMENTARI

 1. Zakon je jasan,i da pojasnim šta je predviđeno pravilnikom(pod zakonskim aktom) o zimskoj opremi,da se ne bi izlagali nepotrebnom trošku i ne bi plaćali kazne od policijskih službenika koji ne čitaju zakone koje sprovode:
  Pravilnikom o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima propisana je zimska oprema za putnička vozila kategorije M1 i teretna vozila kategorije N1, koja obuhvata:

  1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima, ili

  2) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka, ili

  3) pneumatike za ljetnju upotrebu na svim točkovima i lance za snijeg odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

 2. Građani ne moraju do tančina da poznaju ZOBS,ali bi bilo dobro da se neke stvari pojasne,da se ne bi dovodili u zabludu.Zakon kaže da vozilo mora imati zimsku opremu na dionicama đe su proglašeni zimski uslovi.Zimska oprema je definisana pravilnikom,koji uzmeđu ostalog kaže da možete imati i ljetnje gume sa šarom dubljom od 4mm i lancima spremim za postavljanje:

  “Pravilnikom o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima propisana je zimska oprema za putnička vozila kategorije M1 i teretna vozila kategorije N1, koja obuhvata:

  1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima, ili

  2) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka, ili

  3) pneumatike za ljetnju upotrebu na svim točkovima i lance za snijeg odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.”

 3. Interesantno, svi govore o Kotoru kao da je to samo dio opštine oko starog grada i bliže okoline, a zaboravljaju da je Dobrota veća od svih ostalih djelova Kotora zajedno. Pogledajte jednom parkiranje po trotoarima u Dobroti i potražite da li ima i jedan veći parking u Dobroti. Valjda je zaslužila da i to dobije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]