Igra van dvorišta i bez kompjutera

0

 

Miruju ljuljaške i klackalice, tobogani i kućice u parkovima i na igralištima u stambenim naseljima. I u vrtićima tiho.

Sve su igračke i slikovnice, sve bojice i plastelini na svom mjestu, posloženi i dezinfikovani, čekajući mališane da ih ožive i da sa njima krenu u šetnju.

Do tada, sa najmlađima u doba korone moramo strpljivo i pažljivo.

Nije čudo što su nervozni, jer su sputani u četiri zida i ne mogu razumjeti zašto nisu vani, a sunce obasjava i grije, i vrijeme je za kratke rukve i hoće potkoljenice i trotinete, rolere i žmurke.

Djeca su navikla da imaju svoju slobodu, da se igraju i da se druže, što im je u dobrom dijelu uskraćeno pojavom kronavirusa, koji je zaustavio i njihov život, kazala je direktorica Predškolske javne ustanove “Radost” Vjera Rašković Perojević, gostujući u našoj emisiji “Skalin parapet”.

Zaposleni u ovoj ustanovi su došli na ideju da ponude sugestije i ideje kako da djeci uljepšajte vrijeme, koje provode zatvoreni u ovom nevremenu epidemije i na koji način  podstaći njihov razvoj i zadržati doživljaj kontinuiteta u pohađanju vrtića.

Aktivnosti i igre su organizovane po nedjeljnim temama, kao što je praksa u vrtiću, ali su prilagođene kućnim uslovima i uz upotrebu sredstava i materijala koje djeca imaju u svojim domovima, saopštila je direktorica Rašković Perojević.

Svake nedjelje naši vaspitači objavljivaće nove zanimljive i korisne teme i ideje za rad i igru sa djecom, a svi prijedlozi i ideje su dostupni  na sajtu JPU “Radost”, njihovoj facebook stranici i youtube kanalu.

Vaspitačice prosljeđuju roditeljima igre i aktivnosti na viber grupe, kazala je Rašković Perojević.

Upravo zato što su u ovim okolnostima djeca još više upućena na računare, tablete, telefone, gdje do mile volje mogu biti uz igrice i crtaće, jer im se sve ne može oduzeti, iz vrtića je pokrenuta ova inicijativa.

Roditelji sarađuju, pokazuju to povratne informacije i kažu da djeca na ovaj način iskazuju svoju kreativnost i talenat. Želja nam je da djeca svoju energiju ispolje na jedan zdrav i drugačiji način, kazala je direktorica kotorskih vrtića.

Na naše pitanje ima li informacija o upisu u vrtiće i jaslice za sljedeću školsku godinu, budući da je ovo vrijeme za te aktivnosti, direktorica je odgovorila da još nema, ali i da ima vremena, jer upisi počinju od 15. maja.

Rašković Perojević se nada da će ovo nevrijeme brzo proći, a do tada disciplinom pobjeđujmo muku.

Najmlađima je učinimo što manjom uz osmišljenu igru i aktivnosti u kućnim uslovima, poruke su direktorice JPU “Radost”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].