IJZ: Kršenjem mjera pogoršavamo epidemiološku situaciju

0
foto: rtcg.me

Slike koje su se mogle vidjeti širom Crne Gore tokom vikenda ne daju razloga za optimizam, a kršenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije, ocijenjeno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Napominju da je broj inficiranih osoba i preoptrećenost zdravstvenog sistema pokazatelj alarmantnosti situacije sa koronavirusom u našoj državi.

Podsjećaju i da zaključno sa nedjeljom, 15. novembar u Crnoj Gori trenutno ima 9.400 inficiranih osoba, dok broj preminulih, od početka godine, iznosi 391.

“Imajući u vidu izuzetno složenu situaciju i stepen ugroženosti zdravlja naših građana, Institut za javno zdravlje je predložio potpuno zatvaranje na period od tri do četiri sedmice. Sugerisani model bi doveo do smanjenja lokalne transmisije i pada broja novoinficiranih na dnevnom nivou. Kako je riječ o pandemiji, tj. globalnom izazovu, koronavirus ne bi u potpunosti nestao, ali bi se broj inficiranih značajno umanjio. Na taj način bismo epidemiju stavili pod kontrolu, rasteretili zdravstveni sistem i stvorili uslove da se vremenom, uz ublažene mjere, vratimo regularnim aktivnostima i načinu života”, navode iz IJZ.

Uvažavajući stavove privrednih subjekata i tešku situaciju u kojoj se oni nalaze, Institut za javno zdravlje je, kako su istakli, NKT-u predložio zdravstvene mjere koje bi omogućile funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mjesta uz zaštitu zdravlja građana.

“Tom prilikom smo ponovili da mjere imaju smisla, samo ako se dosljedno poštuju. Nažalost, slike koje smo vidjeli iz crnogorskih gradova za vrijeme vikenda ne daju nam razloga za optimizam. Kršenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije. To će nas staviti u poziciju da ne možemo izaći u susret svim građanima kojima bude potrebna zdravstvena zaštita i pomoć. Moramo priznati da nas takav scenario, kao zdravstvene radnike i profesionalce, plaši i obesrhrabuje, a ujedno i obesmišljava napore koje ulažemo skoro devet mjeseci”, saopštio je IJZ.

Ponovo apeluju na građane i mole za dosljedno poštovanje donesenih mjera.

“Takođe, apelujemo i na nadležne službe da predano i neselektivno kažnjavaju kršenje mjera. Svaki drugi stav i princip u ovom trenutku ne čini uslugu društvu u cjelini i predstavlja izuzetno veliku opasnost po sve nas. Tim Instituta za javno zdravlje, kao i ostale naše kolege u zdravstvenom sistemu, ne mogu i neće odustati od borbe za zdravlje našeg stanovništva. Međutim, bez podrške i razumijevanja građana, kao i bez aktivnog djelovanja nadležnih službi, iz borbe sa koronavirusom ne možemo izaći kao pobjednici”, kazali su iz Instituta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]