IJZ: Moguća zabrana međugradskog saobraćaja

0

Odlazak građana iz gradova i opština u kojima se primjenjuju restriktivne mjere u okolne opštine radi provoda i zabave, iako nije zabranjeno, itekako je epidemiološki nezahvalno i krajnje nepošteno.

IJZ sigurno ne pozdravlja ovakvu praksu naših građana, jer je ona u direktnoj suprotnosti sa onim što je cilj svih ovih mjeseci – sprečavanje lokalne transmisije i stavljanje epidemije pod kontrolu. Ako se nastavi nepoštovanje mjera pooštravanje može, nažalost, ići u pravcu zabrane napuštanja mjesta stanovanja osim u službene svrhe ili u slučaju hitne zdravstvene potrebe, odgovoreno je portalu Pobjede iz Instituta za javno zdravlje na pitanje da li razmatraju predlaganje zabrane međugradskog saobraćaja.

Epidemiološki nezahvalno i nepošteno

Tokom vikenda su brojni Podgoričani odlučili popiti kafu u nekoj drugoj opštini, uzimajući u obzir da je stupila na snagu zabrana rada ugostiteljskih objekata zbog pogoršanja epidemiološke situacije, pored ostalog, u glavnom gradu. Pobjeda je juče objavila da je više od stotinu automobila oko podneva bilo parkirano kod restorana “Nijagara“ (Kuće Rakića), koji je na oko pet kilometara od centra Podgorice, a na teritoriji opštine Tuzi. I čelnik ove opštine Nik Đeljošaj juče je na Fejsbuku naveo kako su Podgoričani nakon pooštravanja mjera došli u Tuzi. Predjsednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević za RTCG rekla je da su tokom vikenda imali mnogo gostiju iz Podgorice.

Odgovarajući na pitanje koliko je efikasna mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata ako ovih dana svjedočimo da to ne sprječava stanovnike jedne opštine koja je u grupi četiri (konkretno Podgorica) ode u kafić u opštinu koja je u grupi tri, dva ili jedan iz IJZ su ponovili sentencu Valtazara Bogišića koja je bila korišćena u jednoj od ranijih kampanja: „I što nije zabranjeno može da ne bude pošteno“.

“Svako ‘zaobilaženje’ i nepoštovanje mjera nanosi štetu cijelom društvu, a ne samo pojedincu”, naglasili su iz Instituta za javno zdravlje.

“Tako i odlazak građana iz gradova i opština u kojima se primjenjuju restriktivne mjere u okolne opštine radi provoda i zabave iako nije zabranjeno itekako je epidemiološki nezahvalno i krajnje nepošteno. Institut za javno zdravlje sigurno ne pozdravlja ovakvu praksu naših građana, jer je ona u direktnoj suprotnosti sa onim što je cilj svih ovih mjeseci – sprečavanje lokalne transmisije i stavljanje epidemije pod kontrolu. Kako smo više puta ponovili, svako “zaobilaženje” i nepoštovanje mjera nanosi štetu cijelom društvu, a ne samo pojedincu”, naglasili su iz Instituta za javno zdravlje.

Odgovarajući na pitanje koliki je rizik po stanovništvo od takvog ponašanja određenog dijela društva, odnosno kako se to ponašanje može odraziti na lokalnu transmisiju kazali su da nosi značajan rizik.

“I sigurno se može loše odraziti na nivo lokalne transmisije u opštinama”, upozorili su iz Instituta za javno zdravlje.

Zabrana međugradskog saobraćaja

Na pitanje da li razmatraju predlaganje zabrane međugradskog saobraćaja iz ove institucije su rekli da to dolazi u obzir ako se nastavi sa nepoštovanjem mjera.

Institut za javno zdravlje svakodnevno i predano prati epidemiološku situaciju u državi. U zavisnosti od toga kako se ona bude razvijala, predložićemo i sugerisaćemo različite mjere i mehanizme koji mogu zaštiti zdravlje građana i spriječiti dalja infiniciranja novim koronavirusom

“Institut za javno zdravlje svakodnevno i predano prati epidemiološku situaciju u državi. U zavisnosti od toga kako se ona bude razvijala, predložićemo i sugerisaćemo različite mjere i mehanizme koji mogu zaštiti zdravlje građana i spriječiti dalja infiniciranja novim koronavirusom. Ako se nastavi nepoštovanje mjera pooštravanje može, nažalost, ići u pravcu zabrane napuštanja mjesta stanovanja osim u službene svrhe ili u slučaju hitne zdravstvene potrebe. Naravno, kao i uvijek do sada, javnost će o svim prijedlozima koje IJZCG uputi NKT-u na razmatranje i eventualno usvajanje biti blagovremeno obaviještena”, rekli su iz ove institucije.

Na pitanje da li razmatraju predlaganje uvođenja nekog drugog modela za propisivanje mjera za borbu protiv koronavirusa ako, sudeći prema slikama sa terena, svrstavanje po 14-o dnevnoj kumulativnoj incidenciji nije dovoljno da spriječi ljude od odlazaka u druge opštine na kafu iz Instituta su odgovorili da “razlog loše epidemiološke situacije nije u sistemu koji se koristi, već ga treba tražiti u niskom stepenu poštovanja mjera”.

Razlog loše epidemiološke situacije nije u sistemu koji se koristi, već ga treba tražiti u niskom stepenu poštovanja mjera

“Model 14-dnevne kumulativne incidencije je učinkovit i primjenjuje se u mnogim državama svijeta. Riječ je o naučno utemeljenom principu koji za cilj ima da pokaže kakva je epidemiološka situacija u državi i koliko propisane mjere, odnosno njihovo poštovanje, daju rezultate”, zaključili su iz Instituta za javno zdravlje.

Pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]