IJZ: Prelazak na novi sistem izvještavanja, presjek svakog dana u 15 sati

0
Institut za javno zdravlje

Institut za javno zdravlje Crne Gore, počev od 1. februara, podatke o broju laboratorijskih analiza, novooboljelima i preminulima usljed COVID-19 saopštavaće jednom dnevno i to u 15 sati za prethodni kalendarski dan.

Prelazak na ovaj sistem izvještavanja je uveden radi racionalizacije upotrebe ljudskih kapaciteta unutar Instituta, ali i radi omogućavanja preciznijeg praćenja broja oboljelih, po kalendarskim datumima, pošto su dosadašnji presjeci stanja uključivali podatke iz dva kalendarska dana: do 17 sati tekućeg, kao i od 17 sati do ponoći prethodnog dana.

Ovakvo izvještavanje se poklapa sa onim koje smo u obavezi da obavljamo prema međunarodnim partnerima – SZO-u i ECDC-u.

Samim tim, u današnjem saopštenju predstavljeni su podaci o broju sprovedenih testova i novootkrivenih slučajeva infekcije koji nisu uključeni u ranija saopštenja, a radi se o brzim antigenskim testovima tokom cijeloga jučerašnjeg dana i PCR testovima obavljenim tokom jučerašnjeg dana nakon 17 sati.

Samim tim broj sprovedenih analiza i broj novootkrivenih slučajeva u današnjem izvještaju je srazmjerno manji.

Uobičajeni ritam prijavljivanja („dan za dan“) biće uspostavljen od 2. februara.

U Crnoj Gori šest osoba preminulo od posljedica koronavirusa (jedna iz Kotora), 313 novooboljelih (iz Kotora 7)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]