Imidž se ne može graditi bez luksuznih brendova

1

Nakon najava grčkog bizinismena Petrosa Stathisa čija kompanija upravlja elitnim hotelskim kompleksom Sveti Stefan da će zatvoriti poslovanje u Crnoj Gori za ovo ljeto, reagovali su brojni turistički poslenici. Smatraju da se imidž luksuzne destinacije ne može graditi bez luksuznih brendova, te da bi to bila velika šteta za naš turizam.

Kada turističkoj, ali i investicionoj javnosti širom Evrope i svijeta, želimo jednom riječju opisati stanje u nekoj destinaciji, dovoljno je izgovoriti ime brenda “Aman”. Njegovo prisustvo simbol je vrhunske usluge i kvaliteta ponude, uz maksimalno poštovanje najviših ekoloških standarda.

Kada tom opisu dodamo ime planetarno jedinstvenog grada hotela Sveti Stefan, opisali smo Crnu Goru. Ovih dana dva velika simbola nekadašnjeg i sadašnjeg turizma pred velikim su izazovom, a domaća i međunarodna javnost u isčekivanju konačnog odgovora da li će “Aman” tražiti novo odredište, a Svetac ostati bez gostiju i radnika.

“Niko neće analizirati slabosti partnera, slabosti “Amana”, poći će od analize šta se dogadja u destinaciji koja nije više dobra za jedan takav svjetski brend”, kaže za TVCG Ivo Armenko, bivši ambasador i ministar turizma Crne Gore.

Već sada se tome čude i predstavnici drugih internacionalno poznatih hotelskih lanaca.

“Odluka o mogućoj pauzi u poslovanju “Aman”-a u Crnoj Gori za mene je iznenađujuća, i ja se nadam da će za oko 350 zaposlenih vrata luksuznog brenda biti ponovo otvorena jer malo je zemalja na Mediteranu koje bi mogle dovesti “Aman” ili “One and Only” i “Regent”, na malom prostoru, kao što je uspjela da uradi upravo Crna Gora”, ističe Kai Dieckmann – “Regent – Porto Montenegro” – Tivat.

Imidž luksuzne destinacije ne može se graditi bez luksuznih brendova saglasni su i naši susjedi.

“Odlazak takvog brenda predstavlja štetu i mislim da bi sve involvirane strane, naglašavam, ne ulazeći u komercijalne odnose i elemente komercijalnog posla to jest ugovor, trebale učiniti sve da “Aman” ostane u destinaciji”, ocjenjuje Veljko Ostojić, predsjednik Udruge hotelijera Hrvatske.

A zbog čega je to važno?

“Treba destinacija da se percepira kao sigurna destinacija, na duži rok. Ovo sve ne liči na to i ovo sve ne priča o tome, i mislim da je u tome direktna opasnost”, smatra Armenko.

Vjerujući brendu, u ovom slučaju “Amanu”, turisti treba da vjeruju i destinaciji, u ovom slučaju Crnoj Gori.

“Brendovi ispunjavaju očekivanja, ispunjavaju obećanja svojih gostiju, i zato ti gosti poznajući brend previše čak i ne pitaju, i nemaju strah što će ih dočekati u tom objektu to jest destinaciji, jer vjeruju brendu”, navodi Ostojić.

Isto potvrđuju i predstavnici drugih renomiranih hotelskih grupacija.

“Privilegija je što takav brend vodi računa o jednom od najpoznatijih simbola crnogorskog turizma, Svetom Stefanu. Mi smo ovdje uvijek imali odličnu saradnju sa “Amanom”, a i meni lično je zadovoljstvo sarađivati sa visoko profesionalnim kolegama “Aman” lanca širom svijeta”, kaže Dieckmann.

Ovaj brend na jedinstvenim lokacijama širom svijeta, inspirisan lokalnim pejzažom i kulturom, trenutno ima 32 rizorta, hotela i privatne rezidencije. Plan je da ih uskoro bude 40, a neki od njih bi, dok mi polemišemo, uskoro mogli doći i u susjedne države.

“To znači puno za regiju, i sigurno da i “Aman” u Crnoj Gori znači, i pozitivan je znak i za hrvatski turizam. Ja vjerujem, i nadam se, da će se “Aman” uskoro dogoditi i u Hrvatskoj”, dodaje Ostojić.

Pošto je Crna Gora birala “Aman” trebala bi ga i poštovati.

“Ova priča oko “Amana”, ako je ona završena, ona je po meni velika šteta, ako nije, onda treba učiniti sve da ne kvarimo poziciju koju imamo”, kaže Armenko.

Svim razvojnim dokumentima Crna Gora postavljena je kao destinacija koja ima ambiciju da razvija visoki, a ne masovni turizam.

cdm

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]