In memoriam: Umro je dr Zdravko Kadijević, čovjek i humanista od formata

13
dr Zdravko Kadijević

U petak veče, dostojanstveno kako je i živio, napustio nas je čovjek i humanista, prof. dr sci. med. Zdravko N. Kadijević.

Dr Zdravko Kadijević je bio jedinstven u mnogo čemu.

U ranoj mladosti, dok su njegovi vršnjaci koračali unaprijed zacrtanim putevima, Zdravko je tražio svoj.

Nemiran duh htio je odgovore na mnoga pitanja koja su bila sakrivena negdje iza, tamo daleko, do kojih su mogli samo rijetki.

Oprobao se u borilačkim vještinama tražeći smisao u izjavi da se radi o plemenitom odnosu prema onima koji stoje preko puta vas.

I našao ga je u samom startu, samo zato što je upravo ta plemenitost bila u njemu duboko usađena.

Nepopravljivi lirik ušao je u svijet umjetnosti.

Gutao je sve što je napisano, stvarajući i sam umjetnost iz koje je crpio životno iskustvo koje će ga uvesti u najplemenitiju moguću sferu, liječenje najmlađih kojima se u potpunosti posvećivao.

Dr Zdravko je bio živa literatura.

Svjetske klasike poznavao je do u detalje, posebno ruske koji su ga fascinirali.

Bio je poeta.

Volio je slikarstvo i muziku.

A onda se posvetio nauci, ne zapostavljajući pritom svoju izraženu ljubav prema umjetnosti uopšte.

Malo je bilo svjetskih znanstvenika iz struke kojom se tako predano bavio za čiji rad i dostignuća nije znao i čiji napredak nije pratio nastojeći da pozitivno primijeni na svoje male prijatelje koji su u njemu tražili i nalazili drugara.

Dr Zdravko je uspješno primijenio mnoga vlastita rješenja u liječenju astme koja su plod njegovog višedecenijskog istraživanja.

Dr Zdravko Kadijević rođen u Imotskom, Hrvatska 1937. godine.

Doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1985. iz oblasti pulmologije.

Radio je u Šibeniku i Beranama.

Bio je direktor Zavoda za rehabilitaciju “Vrmac“ Prčanj, pedijatar u Medicinskom centru u Kotoru i prof. pulmologije na Višoj Fizioterapeutskoj školi u Igalu.

Bio je član Društva ljekara Crne Gore i Udruženja pulmologa Jugoslavije. pri CANU.

Objavio je knjigu ”Pušenje kao faktor rizika” i preko devedeset stručnih i naučnih radova iz oblasti pedijatrije u zemlji i inostranstvu.

Komemorativna sjednica održana je u kotorskom Domu zdravlja.

Na njoj, na žalost, nijesu prisustvovali predstavnici lokalne uprave, Skupštine opštine, političkih partija, a dr Zdravko Kadijević je liječio njihovu djecu ne vodeći nikad računa kojoj političkoj partiji, vjeri ili naciji pripadaju.

To govori o njemu, ali i o njima.

O prof. dr Zdravku Kadijeviću nadahnuto je govorila dr Vesna Mačić, ističući njegove stručne i ljudske vrijednosti, njegovu humanost i čestitost i spremnost u svakom trenutku da pomogne.

dr Vesna Mačić nadahnuto govorila o dr Zdravku Kadijeviću
sa komemorativne sjednice

13 KOMENTARI

 1. dr Zdravko Kadijevic, covjek, ljekar, naucnik, humanista koji je prevazisao okvire lokalnih međa. Njegovi naucni radovi naisli su na razumijevanje u cak i u dalekoj Kini. Iskreni borac za očuvnje zdravlja, naročito djece. Kao što uvijek biva, tek kad neko ode, shvatice nasa drustvena zajednica, da je otisao covjek, lavovskog srca, široke duše, blagog osmjeha, koji je uvijek zracio sa njegovog lica. Na ponos njegovoj porodici, vjecna mu slava.

 2. SOKE, ti si neka opasna žena, pisci ne griješe, a kamoli ti
  Skalaradio, ne pravite selekciju ,,in memoriam”
  Još jednom moja počast dr Kadijeviću, ali nedavno je preminuo fascinantni dr Bjelainovič, veliki stručnjak, veliki kotoranin i jednostavan čovjek

  Preminulo je još kotorana koji su zaista na vašoj stranici zyslužili ,,in memoriam”

  Toliko od mene, a vi me demantujte ili ne objavite

 3. mislave jadan, jesi li čuo za roman Toma Wolfe Čovjek od formata , jesi li čuo da je Nedžad Ibrišimović bio čovjek svjetski format, Senad Hodžić – čovjek od formata. Mnogo toga ti nijesi čuo a mnogo toga ne znaš mislave. Ne pravi se pametan i ne kritikuj bar u ovakvim trenutcima. Hvala Skali na lijepim riječima za našega dr Zdravka.

 4. Sada ću vjerovatno biti ponovo pogrešno shvaćen
  Komomoracije su prevaziđene
  Dok je čovjek živ trebalo bi mu odati počasti i priznanja, pa i ako ih ne zasluži kao društveno aktivna ličnost, ljubav najbližih je dovoljna za ispunjenje njegovog života
  Tako da je na zadnjem ispraćaju dovoljna porodica i iskreni prijatelji

 5. Kakvo crno obračunavanje tamna Soke?
  Soke, format ima mjerne jedinice u brojevima i u prenesenom smislu ga je neprihvatljivo koristit pogotovo u naslovu i ovim povodom.
  A ja jadan, neuk, jesam zavrsio lingvistiku, pa bi da me ti još malo priučiš, ako bi mi tu čast ponudila. A i kultura ti je jaka strana , pa bi da se vidimo da čujem kako …..eš.
  Jadan ti suprug ako postoji

 6. Teško je vjerovati da ima ovakvih ljudi kao ovaj miclav koji koristii ovaj trenutak da se obračunava sa novinarima Skala radija. Doktor Zdravko je bio baš čovjek od formata, ljucak i mio. miclave jadan ako ne znaš ne govori. Prvo se informiši pa laj. Uči jado.

 7. Dr Kadijevic je bio veliki humanista i hriscanin, dobar i predusretljiv ljekar, erudita i patriota. Vjecnaja pamjat!

 8. Spokoj duši dr Kadijevića

  Skalaradio, ne mogu shvatiti, doduše dobronamjernu etiketu ,,od formata” u naslovu. Format je mjerna jedinica za……..
  Za čovjeka i humanistu, svakako da ne može biti numerićki iskazana
  Novinari ste, navodne poete?
  Ma nijeste, to samo mislite da jeste. Ovakvi naslovi su naprosto nedopustivi za eloventne ljude

 9. Duhovit,blag i vedar doktor Zdravko ostaće za nezaborav sigurno mnogim generacijama kotorske djece.Hvala mu i neka mu je vječna slava.

 10. Neće više valjat pa ne trenaba ni na komemoraciju . Takvi smo . Nekima takođe zaslužnim ni komemoracije.Važno je da idu na političke skupove bez izostanka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].