In memoriam: Vicko Nikolić (1933 – 2014.)

0

U 81. godini preminuo je Vicko Nikolić, pjevač, muzičar, kompozitor, član Bratovštine Bokeljske mornarice, istraživač narodnog blaga i zaljubljenik u Boku Kotorsku.

Rodio se  5. 4. 1933. godine u Gornjoj Lastvi.

Pjevati je počeo već u najranijem djetinjstvu, a ljubav prema pjesmi, posebno dalmatinskoj, prenijela mu je majka koja je bila rodom sa Šolte.

Sa 15 godina počeo je svirati gitaru, zatim havajsku gitaru, nakon čega se počeo intenzivnije baviti pjevanjem u klapama te sviranjem i pjevanjem u raznim plesnim orkestrima.

Pjevao je i u mješovitom pjevačkom zboru Kulturno umjetničkog društva “Bratstvo” iz Tivta.

Sredinom šezdesetih godina seli u Šibenik, gdje je honorarno pjevao u tamošnjoj opereti, u KUD-u Miro Višić, nekoliko klapa,  učio svirati klarinet i saksofon i počeo komponovati za dječje komade “Psić i mačkica” i “Čiča Tomina koliba”.

U Zagreb, u kojem je živio do smrti, doselio je 1961. godine.

Tamo je nastavio muzičko obrazovanje te zasnovao radni odnos sa Zagrebačkom operom, u kojoj je pjevao do penzije 1993.

U navedenom je razdoblju učestvovao u više od 200 operskih i drugih muzičkih scenskih djela, a sarađivao je i s najpoznatijim svjetskim operakim solistima, rediteljima i dirigentima, kao što su Herbert von Karajan, Lovro Matačić i mnogi drugi.

Nije zapostavio ni bavljenje zabavnom, starogradskom, izvornom i klapskom muzikom.

Snimio je više od 100 radijskih snimaka, 10 LP ploča i kaseta, nastupao na festivalima i u televizijskim emisijama.

Najviše je nastupao sa svojim plesnim orkestrom “Corona”.

Album “Nezaboravne pjesme s našeg Jadranskog mora” ostavio je najdublji trag.

Afirmisao se i kao kompozitor.

Komponovao je osamdesetak tekstova izvornih pjesama, najviše dalmatinskih,  ponešto kajkavskih i starogradskih, a komponovao je i autorska djela.

Bio je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije, a bio je i aktivni borac za zaštitu autorskih prava.

Bavio se i prikupljanjem narodnih pjesama.

Za štampu je priredio “Najljepše stare dalmatinske i primorske narodne pjesme” i monografiju- pjesmaricu “Boka Kotorska u pjesmi, slici i sjećanju” iz 2005. godine, u izdanju HGD-a.

Neke od najpoznatijih pjesama su: Voljenoj Boki, Predivno Jadransko more, Pjesma majci, Lijepa Bokeljka, Vrati se ljubavi, Moj zavičaj, Boko moja, rodni kraju, Vraćam se tebi Boko moja, itd.

Njegove pjesme o Boki plod su njegovog dugogodišnjeg i svestranog bavljenja muzikom, uspomena iz djetinjstva i mladosti, sjećanja, razmišljanja i nostalgije prema Boki, kojoj se u mislima uvijek vraćao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]