Inicijativa opozicije za smjenu predsjednika kotorske opštine nije stigla u Skupštinu Opštine Kotor

12
Duška Banićević

Duška Banićević

Duška Banićević

Inicijativa koju je 14 odbornika opozicije kotorske Skupštine Opštine dostavilo Socijademokratskoj pariji za smjenu predsjednika Opštine Aleksandra Stjepčevića, nije, kako se očekivalo stigla u SO Kotor.

Predsjednik Skupštine Opštine Kotor Nikola Bukilica danas nije bio u kabinetu zbog zdravstvenih problema.

Zbog toga smo zamolili sekretarku Skupštine Dušku Banićević da nam kaže da li je inicijativa dostavljena stručnoj službi Skupštine i da li zna razloge zašto ona nije upućena ovom tijelu, a već je objavljena u pojedinim medijima.

“Do danas nikakva inicijativa nije upućena predsjedniku Skupštine Nikoli Bukilici niti skupštinskoj službi o smjeni predsjednika opštine“, kazala je Banićevićeva.

Ona je podsjetila na pravnu proceduru kojom je način i postupak izbora predsjednika opštine kao i  njegov prestanak mandata regulisan Statutom opštne.

Predsjedniku opštine može prestati mandat prije isteka vremena na koji je izabran razrješenjem od strane  Skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke ili po sili zakona.

U ovom konkretnom slučaju, a to je prijedlog za razrješenje koje može da podnese najmanje jedna trećina odbornika u Skupštini i takav prijedlog se podnosi predsjedniku Skupštine u pisanoj formi i mora biti svojeručno potpisan i obrazložen.

To znači da mora sadržati razloge zbog kojih se predlaže razrješenje predsjednika opštine prije isteka mandata u skadlu sa zakonom i Statutom, objašnjava Banićevićeva.

U tom slučaju Skupština odlučuje u roku od 30 dana od dana podnošenja prijedloga većinom glasova ukupnog broja odbornika, po pravilu javnim glasanjem.

Može se glasati i tajno ukoliko odbornički klub ili trećina odbornika to zahtijeva od predsjednika Skupštine.

Na naše pitanje zar nije malo čudno da ovakva inicijativa prije ide  prema medijima, a nema je još u Skupštini,

Banićevićeva je odgovorila da jeste čudno jer ako će se poštovati pravna procedura, zakon i Statut opštine, Skupština je prava adresa za tu inicijativu.

Prava adresa je predsjednik Skupštine i njena stručna služba, a nakon toga predsjednik Skupštine treba da zakaže sjednicu Skupštine u roku od 30 dana, kazala je Banićevićeva.

Pozvali smo Branka Nedovića, predsjednika OO SDP Kotor, gradonačelnika Kotora Aleksandra Stjepčevića i Željka Aprcovića, predsjednika OO DPS-a Kotor.

Prvi nam nije odgovarao na telefonski poziv.

Drugi je bio izvan kabineta na sastanku, a treći na Zakonodavnom odboru Skupštine Crne Gore.

12 KOMENTARI

 1. Шушка се да “Рањови” одборници нијесу Рањови него Брајови. Зато од прекомпозиције власти на локалном нивоу неће бити ништа!

 2. “Banićevićeva je odgovorila da jeste čudno jer ako će se poštovati pravna procedura, zakon i Statut opštine, Skupština je prava adresa za tu inicijativu.”

  Моја маленкост ће поновити – да није ЧУДНО. Челници СНП-а и ДФ- су у писаној форми упутили изазов четворици Ранкових одборниика да се изјасне – јесу ли сагласни (сугласни) да иступом из коалицје са ДПС-ом пошаљу локалну владајућу странку у опозицију?
  Тек на позитиван одговор СДП-одборника, слиједи претпоставка да ће и госпођа секретарка добити извјешће о захтјеву за смјену локалне владе.
  Тада ће “Скупћина бити права адреса за ту иницијативу”.

 3. Svi su isti a sadašnji sastav DPS nikad gori.Što se ovo dešava kao da namjeno neko vuče nazad .Promjene su bezrezervno potrebne ovome gradu.

 4. Poštovana Skalo ! Ne pada mi na pamet da branim ,, prvog , drugog i trećeg”, ali smatram da nije pristojno u kontekstu dijela teksta upotrebljavati brojeve umjesto imena ljudi.
  Takođe mislim da je dr Stjepčević izuzetno kulturan i pošten čovjek , koji u današnje vrijeme i u okruženju u kojem je, nije trebalo da prihvati funkciju na kojoj je. Danas je poželjan debeli obraz i poslušnost nadređenima. Takvi plivaju i idu dalje.

  • Slazem se Ivo u potpunosti…ali…sam covjek bira sa kim ce i zato ce osjetiti negativne ili pozitivne posledice …..preuzeti taj posao a prvo ne rascistiti gdje je nestalo 2 milona datih “za LIFT” je po meni ludost …ipak zelim mu srecu …

 5. Čelnike partije DPS-A treba išćerati pod hitno. Ništa nijesmo učinjeli ako samo skinemo predsjednika opštine. Ima nešto gnjilo u kotorskom DRPSU.

 6. Predsjednik je najmanje kriv što je učinio za ovu godinu da bi mu se bilo kako sudilo tako vam Boga?

  • Kakv narod-glasači takva i vlast(pozicija i opozicija)-od zla oca i gore matere! Sjećam se kad su stari ljudi zborili-da kad se ide od sela do sela da se kupuju bekice ili koze-da se u selu prvo provjeri koje dobar domaćin?! Pa da se kod toga ide u “trgovinu”-jer nije sve jedno kome su dati na čuvanje?! Zato me i čudi ovo “isčuđavanje” oko kvaliteta vlasti(pozicija + opozija)-koja se sjatila svremenom sa ulica ,pjaca i pjaceta-tada na njihovu “staru srpsku godinu”-13/14 jnauara 1989 godine-kad su sa ulice-uličari uskočili na vlast-u “salone vlasti”>>(a bora mi evo gi i danas na istome mjestu!)<< Kotora?! Kotora -onda u prvih pet najrazvijenih opština SFRJ-danas u pet najnerazvijenijih opština NDMNE:Plava,Rožaja,Petnjice-Gusinja…A vi guslate li gulslate evo više od četvrt vijeka na pravoj bandi vaše sramotne istorije-poniranja Kotora i domovine-ne zabilježene u pasanim vjekovima-zahvaljujući pastirima-čiji je ajvan nadvisio pastirske-"časti i poštenja"?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]