Inicijativa za ponovno otvaranje neurološke laboratorije u Institutu za biologiju mora

0

dr Mirko Đurović

Institut za biologiju mora u Kotoru je ovih dana domaćin škole biofizike ”Nerka”, koja nosi ime u čast prof. dr Radoslava Anđusa, jednog od osnivača ovog Instituta, koju sada vodi njegov sin Pavle Anđus.

Ove godine tema škole je mehano biologija, tj. mehanički procesi u organizmima, kako ljudskom tako i životinjskim.

Ona daje objašnjenja određenih pojava i nova saznanja koja se koriste u najsavremenijoj medicini, kazao je za Skala radio direktor Instituta za biologiju mora Mirko Đurović.

Predavači su najeminentniji stručnjaci u ovoj oblasti iz cijelog svijeta, Australije, Amerike, Juže Koreje, Kine, a student su iz regiona i iz Evrope.

Institut za biologiju mora tokom trodnevne škole daje tehničku podršku, kazao je Đurović, uz napomenu da je nekada u Institutu funkcionisala laboratorija koja se upravo bavila neurološkim i ekofiziološkim  istraživanjima.

Na žalost, laboratorija se nije uspjela održati i ona se zbog nedostatka kadra morala zatvoriti, pa je na ovom skupu zajedno sa prof. Anđusom pokrenuta inicijativa njenog ponovnog aktiviranja i proširivanja oblasti istraživanja Instituta za biologiju mora.

To je po riječima direktora Instituta jedino moguće kroz projektne prijave na kojima se aktivno radi.

“Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme ponovo otvoriti neurološku laboratoriju koja je nakad bila nosilac razvoja Instituta za biologiju mora i po njoj je Institut bio poznat kako u Evropi tako i u cijelom svijetu”, rekao je Đurović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].