Injac: Crna Gora ostaje posvećena kolektivnoj bezbjednosti

0
Olivera Injac

Crna Gora ostaje posvećena punom doprinosu sistemu kolektivne bezbjednosti kroz afirmaciju vrijednosti koje Sjevernoatlantska alijansa baštini, ali i kroz dalja ulaganja u sektor odbrane, kako bi se postojeći odbrambeni kapaciteti dodatno unaprijedili, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je povodom 72. godišnjice od osnivanja NATO-a istakla da je ovaj datum važan podsjetnik da NATO predstavlja ne samo najsnažniji politički i vojni savez u istoriji, već da je to organizacija koja je nastala na temelju ideje i vizije univerzalnog prava na slobodu koja je uokvirena fundamentalnim demokratskim principima.

“Osnovni stub na kojem se temelji partnerstvo sada već 30 država članica je kolektivna odbrana i sadržan je u članu 5 Vašingtonskog ugovora kojim se napad na jednu državu članicu NATO-a tretira kao i napad na sve ostale. Biti dio jednog takvog sistema je privilegija za državu Crnu Goru i važno je istaći da već u junu obilježavamo četvrtu godišnjicu pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi. Osim prilike da dijeli zajedničke ideje i vizije zapadnih demokratija, Crna Gora je stekla mogućnost da kroz ravnopravno učešće u procesu donošenja odluka po principu konsenzusa utiče na kreiranje globalnih bezbjednosnih politika”, kazala je Injac.

U cilju afirmacije principa kredibilnog i pouzdanog savezništva, kako je istakla, Crna Gora pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse na planu jačanja kolektivne bezbjednosti i očuvanja mira.

“Konkretno, pripadnici 5. kontingenta Vojske Crne Gore učestvuju u okviru Multinacionalne borbene grupe, kao dio NATO misije Ojačanog isturenog prisustva (eFP) u Letoniji. U misiji na Kosovu su pripadnici Ministarstva i Vojske, a u toku je i priprema za upućivanje prvog predstavnika u okviru NATO misije u Iraku. Važno je, takođe, podsjetiti na uspješno okončano angažovanje crnogorskih vojnika u misijama ISAF i Odlučna podrška u Avganistanu, koje je trajalo punu deceniju i gdje je učestvovao ukupno 21 kontigent sa više od 550 pripadnika. Ovo iskustvo je bilo od presudnog značaja za razvoj čitavog spektra vojnih sposobnosti, posebno u segmentu dostizanja interoperabilnosti sa oružanim snagama različitih NATO partnerskih država”, rekla je Injac.

Što se tiče aktuelnih bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji sa kojima se suočavamo danas, čini se, kako je rekla, da oni poprimaju globalni karakter više nego ikada ranije, što ujedno upućuje na važnost očuvanja transatlantskog jedinstva i kohezije unutar samog NATO-a.

“Svjesni činjenice da je u zajedništvu i jedinstvu snaga, Crna Gora ostaje posvećena punom doprinosu sistemu kolektivne bezbjednosti kroz afirmaciju vrijednosti koje Sjevernoatlantska alijansa baštini, ali i kroz dalja ulaganja u sektor odbrane kako bi se postojeći odbrambeni kapaciteti dodatno unaprijedili”, istakla je Injac.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]