Inspekcija u ponedjeljak stiže u KAP

0
KAP (foto; Anadolija)

Inspektori, koji će utvrditi uslove rada u Kombinatu aluminijuma KAP, u ponedjeljak dolaze u tu fabriku, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za inspekcijske poslove.

Kontrolu rada tražio je vlasnik KAP-a Veselin Pejović, nakon žalbi zaposlenih da su uslovi u fabrici ravni paklu i nepodnošljivo loši.

“Inspekcija rada utvrdiće sljedeće nedjelje stanje u KAP-u i sačiniti informaciju o tome”, kazali su u Upravi.

Pejović je početkom marta na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, na kojoj je razmatran položaj zaposlenih tog preduzeća, zaprijetio da će otpustiti 600 radnika. Vlasnik KAP-a bio je izrevoltiran kritikama nove vlasti da je Uniprom, koji gazduje fabrikom, tajkunska firma.

“E, to neću dozvoliti, jer sam ga stvarao krvavim radom punih 40 godina. Samo ja raspolažem njime, upravljam njegovom imovinom i njegovom sudbinom. Ni Uniprom ni mene ne možete poniziti, niti doživjeti da od vas tražim pomoć ili vam se obraćam bilo kakvom molbom”, istakao je ranije Pejović.

Nakon toga, naložio je stečajnom upravniku KAP-a Veselinu Perišiću da uputi Upravi za inspekcijske poslove zahtjev za kontrolu uslova rada u fabrici.

“Smatramo da kvalifikacije o navodnoj ugroženosti radnika u KAP-u treba da utvrde na objektivan način nadležni organi i službe, a ne Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, koja sa tim postupkom nema nikakve veze”, ukazali su u Unipromu.

U KAP-u očekuju, kako su naveli u zahtjevu inspekciji upućenom 8. marta, hitnu reakciju kako ne bi došlo do otpuštanja 600 radnika. Pejović je pisao predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, kritikujući rad Komisije.

“Komisija je uporna u namjeri da predstavi Uniprom kao kompaniju koje na štetu zdravlja ljudi stiče profit. Nećemo insistirati na tome da je istina na našoj strani, ne prihvatamo ni da je ona kroz autoritet parlamenta na strani članova Komisije i predsjednika koji ga zloupotrebljavaju”, naveo je Pejović u dopisu Bečiću.

Stečajni upravnik Veselin Perišiću, po nalogu Pejovića, obratio se i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Govoreći o uslovima u fabrici, Pejović je naveo da je prosječna plata u KAP-u, prije ulaska Uniproma u vlasništvo, iznosila je 472 eura. Nakon toga, prosječna zarada je dostigla 792 eura.

“Ukupna neto zarada isplaćena od 19. jula 2014. godine, zaključno sa januarom ove godine, iznosi 28,32 miliona eura. Porezi i doprinosi plaćeni za taj period su 9,26 miliona eura”, naveli su ranije u Unipromu.

U toj kompaniji ističu i da su do sada u razvoj podgoričke fabrike za proizvodnju aluminijuma uložili više od 100 miliona eura.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]