Institut za medije: Država da reguliše medijsko tržište u CG

0

Mediji i novinari u Crnoj Gori su pred velikim izazovom da odgovorno, profesionalno i konstruktivno odgovore na kompleksna društvena dešavanja poput krize koronavirusa i tranzicije vlasti u Crnoj Gori i to u situaciji kada se većina medija suočava sa problemom finansijske održivosti, padom profesionalnih standarda, erupcijom dezinformacija, saopštio je Institut za medije.

Kriza je, kazali su, izoštrila slabosti u društvu, poput odsustva dijaloga, manjka tolelarncije i poštovanja različititosti, što se ogleda, između ostalog i kroz rast napada na novinare.

“Samo u posljednja dva mjeseca napadnuto je četvroro naših kolega. Zabrinjava rast uvredjivog i govora mržnje na internetu prema drugačije mislećim ljudima, te pasivni odnos države u odnosu na ove pojave, bez osmišljenog sistemskog rada na prevenciji i suzbijanju društveno neprihvartljivih oblika komunikacije”, istakli su iz Instituta za medije.

Podijeljenost medijske scene, kažu, šteti profesiji, a gotovo svaki pokušaj samoregulacije i samorefleksije je u takvom ambijentu osuđen na neuspjeh.

“Novinari rade pod pritiskom različitih cenatara moći, u ambijentu nekažnjenih napada, u malobrojnim, prenapregnutim redakcijama, nedovoljno plaćeni. Sloboda medija od ključne je važnosti, posebno u kriznim vremenima i zato je neophodno da sve karike u lancu informisanja imaju svijest o svojoj punoj odgovorsnoti kako bi novinari mogli da rade profesionalno svoj posao i izvještavaju u interesu javnosti”, navode u saopštenju.

Od države očekuju da obezbijedi nesmetanu primjenu zakona, reguliše medijsko tržište i unaprijedi ambijent za transparentan, slobodan i dostojanstven rad medija i novinara.

“U tom smislu ohrabruje najava unapređenja medijskih zakona i izrade medijske strategije. Podijeljenja medijska zajednica trebalo bi više da radi na samoregulaciji kako bi medijski prostor ‘odbranila’ od erupcije uvredljivog i govora mržnje, dezinformacija, te vratila povjerenje građana u medije. Samo slobodan ambijent omogućava medijima i novinarima da do kraja ispune društvenu misiiju zaštitnika javnog interesa i kontrolora vlasti”, navode iz Instituta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]