Intenzivne aktivnosti kotorskog Biroa rada

0
Biro rada Kotor

Violeta Petrović

Violeta Petrović

Na kotorskom Birou rada je ovih dana aktuelno više uporednih programa vezanih za sezonsko zapošljavanje s jedne strane, a sa druge za ostvarivanje prava i statusa određenih specifičnih kategorija.

Svi kandidati koji su bili zainteresovani za sezonski rad posebno u oblastima turizma, ugostiteljstva i trgovine uglavnom su se i zaposlili, saopštila je za Skala radio Violeta Petrović, iz kotorskog Biroa rada.

Još uvijek su u toku aktivnosti na posredovanju uglavnom za srednjoškolce i studente,  jer njihove obaveze prema školama i fakultetima još uvijek nijesu završene, što i uslovljava početak njihovog sezonskog zapošljavanja.

Neraspoređena je još uvijek i kategorija visokoškolaca kada je u pitanju sezona, a najčešći razlog je taj što oni ne žele da rade van svoje struke već isključivo poslove u struci.

Upravo je njima i namijenjen novi program pod nazivom “Stop sivoj ekonomiji“, čija je realizacija počela i podrazumijeva visokoškolce do 29 godina života koji imaju najmanje devet mjeseci radnog iskustva.

Program će trajati četiri mjeseca, prvog mjeseca će biti obuka, a naredna tri će se raditi i biće sproveden u glavnom gradu i u svim opštinama Crne Gore.

Učesnici će se zaposliti na poslovima pružanja tehničke podrške službenim licima pri registraciji poreskih obveznika.

Izbor učesnika programa radiće Uprava za inspekcijske poslove, Poreska uprava i Uprava policije na osnovu ocjene ličnih osobina i poznavanja pozitivnih propisa koji se odnose na poslove iz predmeta propisa.

Kod nas je, kazala je Petrovićeva zainteresovano šest kandidata u ovom trenutku, čija će se selekcija obavljati prvog i drugog juna na Radničkom univerzitetu u Herceg Novom.

Takođe je i dalje aktuelna primjena zakona majke sa troje i više đece i dalje pristižu prijave, ali u značajno manjem broju nego do sada.

Kada su u pitanju lica koja imaju različite zdravstvene probleme koji im otežavaju proces zapošljavanja, oni se upućuju na rehabilitacionu komisiju koja na osnovu svoje stručne procjene vrši kategorizaciju, utvrđuje procenat invaliditeta i donosi rješenje o invalidnosti.

To rješenje kasnije poslodavcima omogućava da za to lice ostvare prava na subvencije poreza i doprinosa do 75%, kazala je Pterovićeva za Skala radio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]