Intenzivnija saradnja ribara i naučnika u otkrivanju novih vrsta riba

0
brošura

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

U proteklih deset godina evidentirane su nove vrste riba koje  ulaze u Jadransko more.

Naučno istraživačka aktivnost koju kotorski Institut za biologiju mora realizuje u saradnji sa naučnim radnicima iz Hrvatke i Albanije pokazala je da je najvažnija metoda i način prikupljanja podataka od samih ribara.

Sa njima je održan sastanak u Rafailovićima, koji je imao za cilj da ribari u nekom istorijskom razdoblju, po sjećanjima kažu koje su to ribe koje su njima nepoznate, a lovili su ih, kao što je to bio slučaj sa tzv. četvorozupkom koja je naučno obrađena.

U nepsorednom kontaktu sa ribarima biće poznato koje ribe danas love i kakva je frekfencija njihovog pojavljivanja, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u Institutu za biologiju mora Kotor.

Ti podaci će nakon prikljupljanja oko 30 intervjua sa ribarima biti naučno obrađeni.

Institut za biologiju mora je već prijavio dva rada za dvije međunarodne mediteranske konferencije koje će se održati na jesen.

Joksimović najavljuje dublji monitoring Ulcinjske regije u junu koji će trajati pet-šest dana.

Naučnici smatraju da je taj dio Crnogorskog primorja na najvećem udaru novih vrsta riba.

To je ušće Bojane i tamo su ribari aktivni, pa će naučnici kotorskog Instituta sa albanskim stručnjacima organizovati istraživanje u cjelodnevnom boravku i saradnji sa ribarima, kakao bi saznali što je to što oni love, a nijesu bili u prilici da objasne ili prikažu do sada.

dr Joksimović objašnjava kolegama situaciju
sa radnog dijela sastanka

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]