Interresorna vježba “Jadran 2019” uspješno realizovana

1

 

Interresorna Vježba “Jadran 2019” u zajedničkoj organizaciji Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Mornarice Vojske Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova kao i ostalih vladinih  agencija i službi, danas je uspješno realizovana u akvatoriju luke Bar.

Vježba “Jadran 2019” je vježba nacionalnog karaktera koja je pokazala spremnost reagovanja državnih i ostalih institucija Crne Gore prilikom tehničko-tehnoloških akcidenata  sa ciljem sprečavanja zagađenja mora, traganja i spašavanja na moru i borbe protiv požara.

Cilj ove vježbe bio je testiranje nacionalnih planova i procedura, uvježbavanje ljudstva, provjera funkcionalnosti opreme i sredstava po pitanju traganja i spašavanja na moru, sigurnosti i bezbjednosti plovidbe, zaštite mora od zagađenja sa plovnih objekata, kao i provjera kapaciteta reagovanja u lukama i marinama u prvom stepenu.

Vježba se sastojala u reagovanu prilikom prekrcaja goriva kada dolazi do požara instalacija na kopnu, koji se prenosi na brod, padu vazduhoplova  sa dva člana posade, 300 m od zelenog navigacijskog svjetla na lukobranu, incidentu na kruzeru ( požar u mašinskom prostoru) nastao na poziciji izmjeđu pilotske plutače i lukobrana luke Bar i kontroli požara koji je nastao u akvatoriju Marina Bar A.D.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, istakao je da je pomenuta vježba treća interresona vježba koja je organizovana i najuspješnija do sada.

“Vježba je pokazala kako treba realizovati saradnju između ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i saobraćaja i pomorstva odnosno kako zajedničkim snagama možemo mnogo toga da uradimo. Tokom sezone su organizovane mnoge akcije spašavanja, mnogo života je spašeno od navedenih institucija, i napominjem da je more veliki resurs koji trebamo zaštiti kako od zagađenja i mnogih nezakonitih radnji”, naglasio je Nurković.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Safet Kočan, istakao je da je ova vježba pored konkretnog odgovora na nastale incidente (kopnu, moru) pokazala kvalitetnu, konstruktivnu i bogatu razmjenu mišljenja i iskustava kako bi smo se u narednom periodu borili za bolja, fleksibilnija i inovativnija rješenja, a u cilju prevazilaženja razlika u djelovanju kao samostalnih organa.

1 KOMENTAR

  1. …učestvovala UPRAVA luka i mandraća MNE-“KrstacVrba” iz Kotora sa svojim efektivima..sa jezera “.Porat Krstac-Bižaljeva”c…??

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]