Istorija Amfilohijevog „ratovanja“ u mantiji

1
Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
Sagovornici beogradskog časopisa Danas o tome što aktuelne proteste u Crnoj Gori predvode, pored ostalih, pojedinci koji su tokom ratova devedesetih podržavali ratne zločine
Crkvenim protestima u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije je sam sebe postavio na čelo opozicije, koja je to sa olakšanjem prihvatila.

* * *

Možda izgleda čudno da je najveća opoziciona stranka crkva iz susedne države, ali ako se setimo razvojnog puta samog Amfilohija, koji je 90-ih godina prošlog veka javnog blagosiljao ratne zločince, koji je Crnogorce nazivao “komunističkom kopiladi“, koji je u to vreme uspeo da u katastru na svoje duhovno ime uknjiži više od 50 crkava, onda čuđenju nema mesta, komentariše za Danas Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma, činjenicu da proteste u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti predvodi Amfilohije Radović, jedan od velikodostojnika SPC, koji je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, ali i nakon toga, zastupao i veličao velikosrpsku ideologiju, a ratne zločince glorifikovao i pojedine čak dovodio u kontekst proglašenja svecima.

Aleksandra Jerkov, funkcionerka Demokratske stanke, za naš list ističe da sve za šta se Amfilohije Radović zalagao, „svi ciljevi za koje je slao tuđu decu u smrt“ – propali su.

– I Republika Srpska Krajina, velika Republika Srpska, Srbija i Crna Gora, održavanje Kosova u Srbiji ratom. Sve je propalo. Istorija njegovog ratovanja u mantiji je istorija konstantnih gubitaka tuđih života za uzaludne ciljeve – smatra Aleksandra Jerkov. Aleksandar Olenik podseća za Danas da je Amfilohije aktivno podržavao politiku Miloševića, a zatim Koštunice, „sa kojim je upotrebio i vojsku za postavljanje limene kontejnerske crkve na Rumiji“.

– Kada se to ima na umu, onda je sve jasno. I sada je situacija ista jer Amfilohije ima podršku Beograda, iako Aleksandar Vučić to nevešto krije, ali ima i još jaču podršku i uporište u nacionalističkom Savezu za Srbiju, koji prednjači u pokušajima destabilizacije Crne Gore, čak i u odnosu na sramno ponašanje Ivice Dačića. Otpor nacionalistima i medijskoj manipulaciji u po zlu upamćenoj predstavi “dešavanje naroda“ u Srbiji pruža Građanski demokratski forum, Vojvođanski front i više NVO i istaknutih pojedinaca, potpisnika “Apela 88“. Pošto smo za ovih 30 godina ipak nešto naučili, ni Vučiću, ni Dačiću, ni Amfilohiju a ni Savezu za Srbiju nećemo dopustiti ponavljanje istorije na štetu građana Srbije i Crne Gore – zaključuje Olenik za Danas.

Prema mišljenju Jerkov, decenijama se akteri koji izazivaju sukobe, šire mržnju, destabilizuju region, zveckaju oružjem i huškaju ljude jedne na druge na ovim prostorima ne menjaju.

„Na svim stranama i u svim sferama društva postoje oni koji će svako političko komplikovano pitanje pretvoriti u sukob, svaki nesporazum iskoristiti da situaciju dovedu do ivice pucanja, a svako različito viđenje bilo koje stvari predstaviti kao razlog za pokretanje bezmalo novog rata. Ti ljudi, bilo da se nalaze u vlasti, u medijima ili u crkvi, direktna su posledica toga što se niko od nas nije suočio sa događajima iz naše prošlosti, sa zločinima, ubijanjima, politikama koje su nas dovele do ovde“, ističe Aleksandra Jerkov za naš list.

Ona dodaje da je u Srbiji i danas režim koji je podržavao sve sukobe na Balkanu, „ljudi koji su vodili i podržavali ratnohuškačku politiku i verujem da im ova situacija savršeno odgovara – zaključuje Jerkov.

1 KOMENTAR

  1. Da to je Srbija sa kojom se ponosimo i Aleksandar i Aleksandra su deo naseg Srpskog naroda, naravno meni je zao sto oni nisu napravili nikakav razvojni pu, necu da kazem sto svi ionako razumeju, sudbina razni ljudi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].