Istovar, pretovar i gust saobraćaj kroz glavna gradska vrata

9
Ovako je bilo prije neki dan

Saobraćajne gužve nagovijestile su početak turističke sezone u Kotoru.

Teško je i zamisliti kako će izgledati na stotine automobile koji se valjaju od tunela pa do otvorenog bazena, gotovo sat ili malo više.

Automobili, autobusi, teški kamioni, šleperi, motori, prikoličari i izduvni gasovi koji ostavljaju ne mali trag na prirodnu i kulturnu baštinu.

Haosu pomažu umnogome i taksisti koji se zaustavljaju, nekad duže, a nekad kraće, doduše samo kad ih opomene policija.

Kotor nema drugu ulicu.

Nema ni zaobilaznicu čiju izgradnju koče svi koji mogu.

Uzalud Opština pokušava da dokaže i pokaže svim mogućim projektima, planskim dokumentima, studijama vizuelnog i svakog drugog uticaja da je Kotoru neophodna zaobilaznica.

Kočničari svega što je razvoj grada suprostavljaju se, za sada uspješno.

Da li će u tome uspjeti, ostaje da se vidi u vremenu koje slijedi.

Problem je predstavljalo i snadbijevanje ugostiteljskih, trgovinskih i drugih objekata.

Bilo je ružno gledati kamione u jeku turističke sezone, između kojih prolaze rijeke turista kako istovaraju robu, a trokoličari ih odatle odvoze u svaku uru.

I baš kad smo pomislili da je stanje konačno sređeno, a snadbijevanje vozilima kroz glavna gradska vrata dozvoljeno od 6 – 8 sati, mislioci u opštinskom parlamentu dosjetili su se kako da stanje učine gorim od prijašnjeg.

Odlukom o izmjenama Odluke o uređenju grada i naselja opštine Kotor, donešene 05. 04. 2012. godine, u članu 1, alineja 3 kaže se:

“U preiodu trajanja ljetnje sezone, od 01. 05 – 01. 10., vozila iz prethodnog stava (vozila na električni pogon i vozila bez pogonskog motora) za snadbijevanje mogu koristiti ulaz kroz glavna gradska vrata, izuzev u periodu od 10 do 18. sati kada koriste isključivo ulaz preko tabačine i vrata Gurdića”.

Dakle, sada imamo da, umjesto dva sata kako je bilo propisano prije izmjena, saobraćaj kroz glavna gradska vrata može nesmetano da se obavlja punih 16 sati.

Od 18 do 10 ujutro narednog dana.

U članu 3 dodaje se član 27.b koji kaže “Izuzetno, a u opravdanim slučajevima, organ lokalne uprave nadležan za poslove saobraćaja, može izdati odobrenje za ulazak u stari grad motornim vozilima, ograničenog vremenskog trajanja”.

A u članu 4, u Odjeljku XII Prelazne I završne odredbe, poslije člana 67 dodaje se član 67.a koji glasi: “Pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koja posjeduju odobrenje za ulazak u stari grad motornim vozilom, dužna su da ista usklade sa ovom Odlukom u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, u suprotnom Odobrenja prestaju da važe”.

Zaista da čovjek ne povjeruje.

Pritisak na drugove koji sjede u skupštinskim klupama je sigurno bio veliki.

Interes grada, pokazalo se i ovom prilikom, na sporednom je kolosijeku i čeka neko novo vrijeme i neke nove klince.

Do tada treba razmišlajti i o saobraćajnim koridorima kroz stari grad za sve vrsta vozila.

Pa i za teretna, ako mogu ući.

Ako ne, mogu se i vrata proširiti.

To valjda ne smije predstavljati problem.

No dok se to pitanje ne riješi ono što može je zabrana istovara robe ispred glavnih gradskih vrata.

Snadbijevanje grada treba da se obavlja preko Tabačine i na taj način oslobodi prostor koji je ionako mali za sve veći broj turista.

Nadamo se i vjerujemo da će gradski oci donijeti takvu odluku na radost svih koji ovaj grad doživljavaju i istinski ga vole.

Odluka

9 KOMENTARI

 1. Još koja riječ na ovu temu.
  Opomenuta s pravom od jednog sugrađanina da vozim bicikletu starim gradom, javno odgovaram da vozim i voziću bicikletu u terminu kada je skupštinskom odlukom dozvoljen ulaz motornim vozilima i ostalima u stari grad. To je vid mog protesta, zbog takve odluke. Što je sa poštovanjem parkiranja motora na gradskoj rivi, lijepljenja plakata i oglasa po palmama i na svakom mjestu u gradu spomeniku kulture, izvaljenim stubićima gotovo svakodnevno itd. Dakle, vozim bicikletu budući da nema reda a da je odlukom opštinskom ponovo vraćen promet glavnim gradskim vratima i to za još više sati nego do sada.
  Dubravka Jovanović

 2. Kad covjek iscita tekst pazljivo stekao bi utisak da se lokalna vlast razape da se uradi zaobilaznica,a sam djavo se urotio protiv njih pa im ne da.U Kotor kako se krenulo sa donjim putem,jedina veza ce biti barke i gliseri ili Barbara kao prije 50 godina!

 3. “Istovar, pretovar i gust saobraćaj kroz glavna gradska vrata”, gospodo moja da je ovo jedini problem lako bi se riješilo, ali problema, nemara, nekulture, javašluka ima MNOGO u našem ili njihovom Kotoru.Prolazim često kroz tunel”Vrmac” i ne mogu a da se ne zapitam ili nekog da upitam , ko je odgovoran za održavanje tunela?Kotorska opština, Komunalno, Crnagoraput ili neko treći, ko i ne zna đe se ovaj tunel nalazi i koga zabolje ona stvar za tunel i Kotori.Sa kotorske strane je u tunelu uključena dnevna rasvjeta, što znači da prilikom ulaska ili izlaza iz tunela tokom dana vozač ima minimalne razlike u intezitetu svjetlosti, sa tivatske strane to nije slučaj.Turbine za ventilaciju uspješno kupe prašinu, jer ne rade, a kada i rade usmjerene su da tjeraju zrak u kotorski zaliv a ne na otvoreno ka aerodromu.Ko su ti stručnjaci koji ne znaju da spoje dvije žice?Kada će se tunel oprati? U jeku sezone ili se oprao prošle godine pa ove i ne treba.Neko je lijepo posadio palme na izlazu iz tunela ka Kotoru, međutim radnici koji rade na budućoj benziskoj pumpi “Vuk Petrol” su sa svojim vozilima zgazili i uništili par palmi. Nema veze, oni to nemaju u čuke odakle su došli pa i ne znaju što je palma i što znači jednom mediteranskom gradu.Ima li iko odgovoran u ovom gradu , da ode pogleda i kazni izvođače radova, i naloži da se auti parkiraju đe im je mjesto a ne đe ko stigne, i da se palme ponovo zasade.Šta se ovo dešava ovom gradu, jesu li ovo neka predapokaliptična vremena pa su svi pošli na ostac ili što je ovo ljudi moji.Ako neko zna odgovore molio bih da ih napiše.Svjedok sam dešavanja i svakodnevnice i ne mogu da vjerujem svojim očima šta se uradilo u degradaciji ovog grada , a što li ga tek čeka….Neko uspješno svoj posao privodi kraju a kotorani, ćute i sele se polako na kapošanto…no kako je krenulo ni tamo neće počivati u miru.

 4. Tu odluku su podržali tvoji Srbi kosovski Vuče. Da su bili protiv ne bi prošla. To govori kakvi ste. Nikakvi.

 5. Blago nama sa njima našim dragim političarima
  samo gledaju svoje d….
  i svoj interes u svemu…
  dovoljno govori ko je predsjednik kotorske skupštine, i
  sve je jasno i moguće u Kotoru gradu…
  dobro su tu odluku donijeli, taman imam neki namještaj da iznesem i unesem
  a odgovra min naveče oko 8 kada svi šetaju i kad je grad pun

 6. Stvarno smijesna odluka. Dajte imena onih koji su inicirali ovu odluku i onih koji su za nju glasali.
  Ovog ljeta znaci, veceri u starom grad ce imati u pozadini zvuk trokolice koja prenosi gajbe po starogradskim plocnicima i ulicama, i uz zvonce tjera ljude da se sklone.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].