Istraživanje pokazalo: Korupcija najzastupljenija u državnoj upravi

0
Ilustracija, foto: Pixabay

U percepciji građana Crne Gore korupcija je najzastupljenija u državnoj upravi, i to je stav koji dijeli 26,9 odsto građana, pokazuju rezultati istraživanja “Stavovi javnosti o korupciji i upoznatost sa radom Agencije za sprječavanje korupcije”.

Skoro svaki sedmi ispitanik tvrdi da je korupcija najzastupljenija u zdravstvu (14,9 odsto) i opštinskim službama (14,8 odsto). Više od pola ispitanika smatra da je korupcija ostala na istom nivou kao i prošle godine, njih 58,3 odsto. Svaki deseti ispitanik nije prijavio koruptivne radnje, iako im je svjedočio.

 

“Da je nivo korupcije porastao, češće smatraju muškarci (10,5 odsto) u odnosu na žene (8,5 odsto). Isti stav učestalije dijele ispitanici koji žive u južnoj regiji Crne Gore (15,9 odsto), nego ispitanici sa sjevera (7,7 odsto) ili iz centralne regije (7,3 odsto)”, navodi se u istraživanju.

Odgovarajući na pitanje kome bisprijavili korupciju 64,1 odsto ispitanika je odgovorilo Agenciji za sprječavanje korupcije.

“Nakon toga, građani bi korupciju prijavili Upravi policije (18,6 odsto), zatim slijede nevladine organizacije (6,2 odsto), tužilaštvo (5,5 odsto) i mediji (2,9 odsto). Ovaj poredak je kompatibilan sa odgovorima koje su građani dali na pitanje „Da li ste upoznati s tim na koje sve načine možete prijaviti korupciju“ gdje je najviši procenat takođe birao Agenciju za sprječavanje korupcije i Upravu policije”, pokazali su rezultati istraživanja.

Koji su glavni razlozi zbog kojih ne biste prijavili korupciju?

Jedna četvrtina građana (26,7 odsto) nema povjerenja da će nadležni organi postupiti po prijavi, čime obrazlažu stav da ne bi prijavili korupciju.

Gotovo identičan broj građana ne bi prijavio korupciju uslijed nedostatka povjerenja da će njihova prijava ostati anonimna (26,6 odsto).

“Ova dva razloga češće navode muškarci nego žene. Takođe, u pogledu ostalih statistički značajnih karekteristika, prvi razlog češće navode osobe iz sjeverne (30,3 odsto) i južne regije (29,2 odsto), dok drugi razlog učestalije biraju osobe iz centralne regije Crne Gore, njih 32,4 odsto”, ističe se u istraživanju.

Na pitanje o njihovim očekivanjima u pogledu poboljšanja trenutne siuacije i efikasnije borbe protiv korupcije, građani u u najvećoj mjeri očekuju veći broj prijavljenih slučajeva i istraga (33,7 odsto), efikasno oduzimanje nezakonito stečene imovine (17,4 odsto), i povećanje broja pravosnažnih presuda (16,7 odsto).

U istraživanju je učestvovalo 1006 punoljetnih građana iz 18 crnogorskih opština, periodu od 5. 12. do 24. 12. prošle godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]