Istraživanje: Čak 44 odsto mladih ne želi da se vakciniše

0
Miloš Mašković

Istraživanje Centra za Afirmaciju i razvoj mladih pokazalo je zabrinjavajući podatak da ćak 44 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa.

“Čak 67 odsto ima predrasude o vakcini AstraZeneca, oko 28 odsto vakcinisalo bi se Sputnjikom V, a za 27 odsto to nije važno. Oko 15 odsto mladih ima predrasude o cjelokupnom procesu vakcinacije, što bi trebalo riješiti edukacijom”, kazao je za TVCG Miloš Mašković iz Centra za Afirmaciju i razvoj mladih.

U istraživanju učestvovalo preko 1.000 osoba sa teritorije cijele Crne Gore uzrasta od 15 do 30 godina.

“Zabrinjava nas podatak da 44 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše, a čak 75 odsto njih se uopšte nije ni prijavilo”, kazao je Mašković.

U centru smatraju da je za taj rezultat istraživanja krivac više uzroka.

“Počev od veoma slabe kampanje koju sprovodi, odnosno ne sprovodi zdravstveni sistem. Po našem mišljenju, s kampanjom se trebalo krenuti ranije i intenzivnije s akcentom na mlade ljude koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi”, kazao je Mašković.

Njih 65 odsto smatra da vakcinacija protiv Covida-19 ne bi trebalo da bude obavezna.

“Mislim da bi mladima trebalo ostaviti slobodu izbora, ali kvalitetna kampanja bi nas dovela da imamo veliki broj prijavljenih za vakcinaciju”, kazao je on.

S druge strane,  glavna sestra za imunizaciju Aida Piranić kaže da se veliki broj mladih svakodnevno prijavljuje i interesuje za imunizaciju.

“Nadam se ipak da će mladi poslušati glas struke i da će se vakcinisati. Želim da istaknem da svakodnevna istraživanja pokazuju da nema nus pojava o kojima čitaju na društvenim mrežama”, kazala je Piranić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]