Ivan Drašković: Treba ostaviti upečatljiv utisak na goste da bi nam se ponovo vratili

0
turisti u Kotoru

Ivan Drašković

Ostaviti upečatljiv utisak na goste da bi nam se ponovo vratili, osnovni je zadatak ugostiteljstva.

Crna Gora je do devedesetih godina u ex Jugoslaviji imala izvanredne konobare koji su poznavali više svjetskih jezika i imali manire, potrebne za ovaj posao.

U periodu raspada Jugoslavije, kada nije bilo turista, gotovo se izgubio ovaj kadar i na žalost jedno duže vrijeme, svako ko nije mogao da nađe posao išao je u konobare, objašnjava za Skala radio Ivan Drašković, menadžer u ugostiteljstvu.

Posljednjih deset godina se situacija ipak mijenja na bolje. Radi se profilu radnika u ugostiteljstvu koji mora poznavati minimum enegleski jezik i savladati i one koji traži tržište.

Iz godine u godinu, po mišljenju Draškovića se povećava broj turista, i to kvalitetnih gostiju što polako ali sigurno mijenja i našu svijest.

U razgovoru sa turistima, posebno iz Njemačke, Drašković primjećuje njihovo oduševljenje ljepotama i kontrastima prirode i istorijskim slojevima Crne Gore.

“Posebno ih impesionira kotorski stari grad iz kojeg odlaze sa oduševljenjem. To i jeste posao svih nas u ugostiteljstvu i u turizmu uopšte, da ostavimo takav utisak na goste da bi nam se ponovo vratili“, rekao je Drašković.

“Turisti sa zapadnog tržišta posljednih godina se vraćaju u Crnu Goru i zato svakog gosta treba dočekati na pravi način i sa punom uslugom. Gost mora biti zadovoljan. Ne smije se dogoditi da više plati nego što dobije, odnosno da puno plati a dobije loš kvalitet hrane, pića, smještaja, itd”, upozorava naš sagovornik.

Takođe, smatra Drašković, cijene ne smiju biti tolike da odbijaju gosta.

On je naveo primjer Dubrovnika u kome su izuzetno visoke cijene u ugostiteljstvu, ali su oni to uradili iz razloga što imaju previše turista, pa visokim cijenama pokušavaju da smanje gužve.

Kod nas, po njegovom mišljenju ne treba dizati cijene u nebo već postepeno i kvalitetno voditi cjenovnu politiku u turizmu.

Sporost, visoke cijene i nedovoljna ljubaznost, tri su osnovne primjedbe stranih turista  prošle godine, kada je u pitanjnu ugostiteljstvo kod nas.

Nedovoljna ljubaznost, po riječima Draškovića je proizvod nedovoljno stručnog kadra u ugostiteljstvu.

“U skupim i kvalitetnim restoranima se mogu naći stručni ugostiteljski radnici koji rade za dobru zaradu i ona svakako utiče i na njihovu ljubaznost prema gostima. To ne bi trebalo da bude opredjeljujuće, jer svako ko se prihvati ovog posla radeći kao konobar u kafiću ili najkvalitetnijem restoranu, treba da ga radi profesionalno i sa maksimalnom ljubaznošću”, naveo je on.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].