Ivan Novosel: Građani prepoznaju razvoj i napredak Tivta

0
Ivan Novosel

Razgovor sa predsjednikom Opštine Tivat Ivanom Novoselom.

Skala: Ono u što je malo ko vjerovao, postaje stvarnost. Tivat, nekadašnje ljetovalište postaje značajan nautički centar na Mediteranu. Koliko je ta činjenica doprinijela da Tivat značajno unaprijedi turističku ponudu a samim tim i kvalitet života svojih građana podigne na veći nivo?

Ivan Novosel: Tivat sa svojom infrastrukturom i tradicijom u remontu brodova, strateški se odlučio za razvoj nautičkog turizma, kao privredne grane koja može logičnim slijedom naslijediti nekadašnju vojnu remontnu luku. Preobražaj vojnog remontnog zavoda u nautički centar, Tivat je transformisalo iz jednog vojnog industrijskog centra u prepoznatljivu nautičku i turističku destinaciju. Realizacijom projekta Porto Montenegro dogodila se prekretnica u razvoju grada, i turistička ponuda je nastavila stalno da raste i bude sve atraktivnija.

To je, naravno pozitivno uticalo na kvalitet života građana jer se razvojni impuls prenio na sve segmente života. Takođe, moram naglasiti odličnu saradnju sa menadžmentom stranih kompanija koje posluju u našem gradu. Ta činjenica je najvidljivija kroz njihov odnos prema lokalnoj zajednici  i društveno odgovorno poslovanje, aktivno ulažući u infrastrukturu, sportske organizacije, skole, zdrastvo i sl.

Skala: Tivat je postao primamljiv i za strane investitore. Pomenuću Lusticu development i kompaniju Adriatic Marinas. Koliko će završetak projekta značajnije pozicionirati Tivat, a samim tim i Crnu Goru kao turističku destinaciju koja je nezaobilazna na turističkoj mapi svijeta?

Ivan Novosel: Tivat je grad koji je u posljednih par godina doživio pravi procvat u svakom smislu, a kada tome dodate  bogatu istoriju i tradiciju onda slobodno možemo reći da je Tivat postao svojevrstan brend. Mediteranska klima, veliki broj sunčanih dana, prirodne uvale, brojne plaže… sve je ovo doprinijelo razvijanju idealnih uslova za razvoj turizma u Tivtu. Da napomenem da je i bliznina međunarodnog aerodroma od vitalnog značaja za dosadašnji i dalji razvoj grada.

Izgradnja Porto Montenegra je bila okidač i svojevrsna motivacija i za ostale investitore, tako da se ubrzo pojavila i kompanija “Luštica Development“ sa projektom Luštica Ba-y koji podrazumjeva izgradnju intergisanog turističkog naselja na preko 6.5 mil.m2, sa 8 hotela, golf terenom sa 18 rupa, marinom, novim trgovima, ulicama, školama… Projekat je zamišljen da se realizuje u 4 faze u periodu od 12 godina, a osnovna ugovorna vrijednost je 1.1 mlijarde eura.

Tivat karakteriše manjak hotelskog smještaja sa četiri i pet zvjezdica, a izgradnjom hotela u okviru Luštica Bay kompleksa, Tivat i Crna Gora će obezbjediti dodatnu konkurentnost kao turistička i nautička destinacija.

Ono što je sigurno, obezbjediće ekonomski rast u našem gradu i šire, a pozitivno će uticati na porast povjerenja i dolazak novih investitora.

Skala: Činjenica je da je Tivat postao i veliko gradilište. Ne samo Porto Montenegro nego i investicije koje su u nadležnosti Opštine. Koliko ste zadovoljni urađenim i koje završene investicije smatrate uspjehom administracije na čijem ste čelu?

Ivan Novosel: Smatram da je lokalna administracija na najbolji mogući način odradila svoj dio posla i obezbjedila povoljan poslovni ambijent. Tu prije svega mislim na plansku dokumentaciju i brojne poreske i druge olakšice koja su neophodne za realizaciju cijele priče.

Zatim, od velikog značaja je realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje gradimo zajedno sa opštinom Kotor. U kanlizacionu mrežu do sada je uloženo preko 40 mil EUR, odrađeno je preko 160 km vodovodne i kanalizacione mreže. Opština Tivat se i dodatno zadužila 6 mil EUR posredstvom Kfw banke za rešavanje kanalizacione infrastrukture u gornjim dijelovima grada. PPOV je još jedna uspješna priča kroz međuopštinsku saradnju sa Kotorom. Radovi na izgradnji ovog postrojenja su u završnoj fazi i očekuje se njegovo puštanje u rad do 20. juna ove godine.

Kroz javno-privatno partnerstvo, Tivat je dobio modernu autobusku stanicu, a u uskoro očekujemo i otvaranje hotela. Uspjeli smo da riješimo stambeno pitanje dijela zaposlenih u lokalnoj upravi, takođe kroz javno-privatno partnerstvo, a u toku su aktivnosti na početku projekta izgradnje poslovno-stambenog objekta “Lukovića barake”.

Šetalište Pine smo u potpunosti rekonstruisali, dosta pažnje ulažemo u energetsku efikasnost i međunarodne fondove iz kojih smo do sada “izvukli” gotovo milion eura.

Skala: Koliko tivatska opština vodi računa o zaštiti prostora, odnosno koliko je u komunikaciji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara crne Gore kako bi se sačuvale univerzalne vrijednosti od moguće devastacije?

Ivan Novosel: Mnogo vodimo računa o zaštiti životne sredine, o čemu govori i podatak da je PUP-om, kao krovnim dokumentom urbanistitičkog razvoja opštine, preko 70% teritorije tretirano kao zelena površina.

Skala: Izbori su 17. aprila, sljedeće nedjelje. Malo je dana ostalo. Očekujete li da građani Tivta ukažu povjerenje DPS-u i razvojnoj politici koju ste personifikovali u proteklom periodu?

Ivan Novosel: Naravno. Siguran sam da građani prepoznaju sve što je urađeno u proteklom periodu, i žele da punom snagom nastavimo u tom pravcu. Svjesni smo da uvijek može bolje, i namjeravamo da radimo na poboljšanjima gdje god ima prostora. Smatram da Demokratska partija socijalista jedina ima kapaciteta da odgovori svim izazovima, i da nastavi najvažnije razvojne projekte koji garantuju dugoročan, stabilan i prosperitetan razvoj naseg grada čime doprinosimo boljem i kvalitetnijem životu svih građana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]