Ivana Đukić: Amfilohije, Božja riječ i vjerski pucanj iz Cetinjskog manastira

4
Ivana Đukić

Na radiu ,,Svetigora” – juče bi emisija, o, između ostalog, pripremi četrdesetice Amfilohiju. Jedan od polaznika prve generacije Bogoslovije na Cetinju, priśećao se, kako je to izgledalo – i u kojoj atmosferi je bilo izvođeno predavanje, za njih dvanaestoro, ,,kao dvanaest apostola”, i jako mu je ostao u śećanju govor Dajkovića. Dalje, on objašnjava da je Amfilohije Radović – oduvijek bio, ne samo plemenit čovjek i sa izraženim tonom empatije u glasu, za svakoga, i da se izražavao biblijskom terminologijom, faktički ,,psalmski”. ,,Ali ga je”, kaže on: ,,Ojadilo bacanje kamenica na Cetinjski manastir 1991. – i te je rane duboko nosio u svojoj duši, kao breme.” Bitno je, u ovakvim situacijama, zaista, paziti, te kao vjernik, i poštovalac Božje Riječi, u pravom tonu osvijetljavati događaja i istine. Kako ja znam učesnike tog događaja 1991. – koju su TEK JEDVA OSTALI ŽIVI – NAKON RANJAVANJA PUCNJAVOM IZ MANASTIRA – malo je nezgodno, da se neko ,,na taj način priśeća”. To PUCANJE IZ MANASTIRA, NEKIM ČUDNIM ORUŽJEM, ČUDNOG PORIJEKLA, dovelo je do tridesetogodišnjeg raskola između istinskih vjernika, u velikom broju, koji su ispovijedali svoju vjeru, ma kakvim se imenom ona zvala, u tom manastiru, i u tom obliku. Vi i danas imate izrazito revoltirane građane Cetinja, koji neće ni da prođu pored manastira, a kamoli da uđu i zapale svijeću i pomole se. Neko je izazvao to, neko i nešto je prouzrokovalo.

Ovaj ljudski život, a tako Vas uče na Bogosloviji, je kratak i prolazan, i slijedi onaj vječan, iza njega, za koji se moli, i zbog koga se živi. Da li stvarno mislite, da se duša, nakon odlaska iz tijela, tek tako, lako, i odjednom može preseliti u druge dubine, a govorimo u tonu pripreme četrdesetice, za Vašeg visokocijenjenog predstavnika, ako joj se na taj način oduzimaju mogućnosti da uopšte u tome uspije?! Pa, ovome bi Vi trebali da učite mene, a ne ja Vas! Toga čovjeka, u tijelu, je mnogo toga ometalo da bude ispravan i tačan u svojim namjerma i djelima. Molite se za njega! Treba mu! Molite se, ako ste ga voljeli. Od svih koji se u njega ,,kunu” – jedino u Zdravku Krivokapiću (zbog ovog ili onog razloga) vidim nekog ko ga žali. Istinski za njim žali. Ostali?! Jedan od Vas, njegovih sljedbenika, je klasično počinio dok je Amfilohije još bio u tijelu, i  to teško bolestan, što i Petar Isusu Hristu, prije nego mu je Hrist rekao: ,,Neće petao zakukurijekati – a ti ćeš me se, Petre, triput odreći”. I to je vjera?! U tome Vi vidite pravoslavlje, kao takvo?!

Nijeste Vi mogli poimati greške svog nadređenog i sve njegove mračne strane i djelanja, jer su daleko iznad Vašeg opsega razumijevanja. I umjesto da hrlite, ka Spasenju duša Svojih, i njegove Sopstvene, i u nedostatku vremena (jer ljudsko je vrijeme kratko) ispravite sve što se da ispraviti, u tom i svakom drugom pogledu, i nastavite nekim ispravnim putem, i naučite tome druge, kao vjernici, Vi u neznanju što Vam je zapravo i kako sve u amanet i naslijeđe ostavio nadređeni, a u pokušaju da ga slijedite, hrlite ka propasti svih nas, kolektivno.

4 KOMENTARI

  1. GOSPOĐICE ĐUKIĆ..SVIĐA JU MI SE VAŠI NAPISI-ALI PO ĐE KAD PONEŠTO ZABORAVTE-PRESKOČITE..?! .ZATO VAM PREDLAŽEM DA GORNJI NAPIS-DOPUNITE SA “TELE GRAFOM”-SUĆUTI PREŠEDNIKA NEOVISNO OVISNE.MONTENEGRO-KOJI JE UPUTIO BEOGRACKOJ PATRIJARŠIJI- U POVODU UGINUĆA AJATOLAHA AMFILOHJA-MITROPOLITA CRNOGORSKO PRIMORSKOG(BEZ PREFIKSA “spc”..3O LISTOPADA.2O2O U BIGORAD…UZ APOSTROFIRANJE POVIJESNIH ZALUGA AJATOLAHA AMFIOHIJA-KOJI JE DOPRINIO OSAMOSTAVLJIVANJU VIVA VERO MONTENGRO-2OO6 GODINE…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].