Ivana Đukić: Milutine Mićoviću, Vi ste primjer da čovjek može svašta da napiše

2

Ivana Đukić

Milutine Mićoviću,

Slušah jutros Vaše gostovanje na RTCG-u. Sve se svodi na to kada narod umiriteljsko-rehabilitujućim pristupom, po Vašim riječima, pristupi Njegoševim stihovima – doći će do ujediniteljskog faktora za sve narode svijeta: a to je srpstvo. Svaka akcija suprotna tome je “adskog karaktera”. I kada nas te “adske sile” (ponovno istrugnute iz Njegoševskog značenja) progone izazivaju se nemiri (a kao simbol onoga što se danas dešava u Crnoj Gori)… Rekoste da ste spremni na razgovor i da nije problem ako nijeste u pravu, ali da je kultura preduslov. Da bi se to desilo, mora se krenuti od toga da recimo: “Kult” i ,,URA” nijesu sastavni djelovi te riječi. Kultura ne podrazumijeva iščašenost poruke na koju se poziva. Ne može se sa pogrešnim premisama ući u polemiku. Nije problem što su kod Vas te premise takve – problem je što se ono izgovoreno od strane Vas na takvim premisama, ističe kao više nego vrijedna kategorija. I nije problem što Njegošu pripisujete svoje zapažanje, problem je što se pozivate na Njegoša – da to zapravo on izgovara kroz svoje djelo i likove. ISKREna da budem ogoljeno: ne mislim da se uopšte državna nagrada Crne Gore Vama, kao više nego sporna činjenica desila zbog Vašeg djela, već zbog savršenog odgovaranja ideološkoj matrici – koju zastupa. Nijeste Vi krivi, Bože moj, što ste napisali tako beslovesno nešto. Svašta čovjek može da napiše. Problem je što je tako nešto u očima šire javnosti izašlo na luču dana i dato u ruke za razmatranje kao “vrhunska analiza – vrhunskog pjesnika”. Da nijeste Vi tako savršeno odgovarali toj matrici – našao bi se neko drugi. Jer Vaš logos, koji stvori svijet, u dubokoj je nekorelaciji sa svijetom u kome ja, stvorena, takođe obitavam. Možda zato što je moj logos zaista daleko iznad nacionalnih okvira, istinski nadnacionalan, te time ne nazvan nadnacionalno SRPSTVO. I da bi se probudio narod i osvijestio u centru svog sopstvenog univerzuma, a ne datog srpstveničkim matricama – preusmjeravam ovo obraćanje na njega.

2 KOMENTARI

  1. Plašim se da ovaj ajvan neće shvatiti ništa! No, svejedno, jer “pogrešne premise” na osnovu kojih se gradi “logični” zaključak, jesu dijagnoza a ne mišljenje! Dakle, Mićoviću i žiriju koji ga nagrdi, treba medicinska pomoć!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]