Ivana Đukić: Skuti za ljubljenje preobraženih marioneta

2
Ivana Đukić

U – bezmalo maniru loših detektivskih romana – pomalo površno i nedovoljno zdravom razumu  – jasno – jasnu poruku odaslaše nekad prosrpski orjentisani, a sada Izabrani: ,,da je antihrišćanski sav onaj narod – koji nije na političkim manifestacijama, pod crkvenim nazivom – litije”. U skladu sa porukom, slijedi u nastavku obrazloženje da je od ugaonog kamena preostalo taman toliko mjesta da se prosrpsko i anticivilizacijski orjentisan živalj – prostre. Tu, gdje nema svoje geografije, gdje ne prepoznaje svoj teren, gdje se skuti ljube, samo ukoliko su na njima mantije, osobno preobraženih iz duhovnika u ulogu lutke i marionete. Ta se manifestacija nekad – u prošlosti zvala zaista karnevalnskim, uistinu maskiranim programom. Kako je po srijedi u crnogorskom i nesrpskom (zamisli, to postoji!) – narodu da odagna loše misli, tako što će ih puštiti: ,,da sami shvate – koliko su u krivu” (što je dijametralno suprotan slučaj kod nevjerujućih u Boga, a zakletim u njega, sunarodnicima), tako i svaka stvar pripadajuća, ulazi u tu kategoriju… Zemlja istinskih svetaca i duhovno probuđenih i uzdignutih pojedinaca, kakva je Crna Gora – savršeno je ,,tržište” – za trgovimu suve(re)ni(teta)ra i kao takva lako prepoznata od onog s(l)oja – koji kompezacijom duhovnog za namete materijalnog – osvajaju ovaj svijet, namećući čitavu demagogiju proizašlog iz njegovih škrinja, duhom netaknutih. Zbog takve zamjene teze – i nemogućnosti uistinu duhovnih ljudi da se otmu Neminovnim promjenama, donešenim od strane onih koji ga kompezovaše za meterijano. U jednom izvještaju Stevo Vučinić govori da samo Ostrog za godinu dana donese 54 miliona eura. Zašto bi se trošile tolike svote na porez – od toga, koji bi, i pored apsolutne manifestacije ludila da je uopšte moguće da nepravno lice bude vlasnik zemljišta – a kamoli crkava i manastira (koji ne spadaju u kategoriju mogućeg) – registracijom bio obavezujući. Tako je formula matetemački precizna: svetinja+svetinja=magacin para.

Ivana Đukić

2 KOMENTARI

  1. ROBINSON
    “”Vae tibi ridenti quia mox post gatuida flebis”Tešpko tebi koji se smiješ jer ćeš ubrzo poslije radosti zaplakati.Svim vjernicima koji sjutra slave Svetog Nikolu urućen je jedinstven poklon, u čijim će blagodetima uživati i oni koji ga ne slave. Poklon u vidu neusvojenog budžeta za narednu godinu, odnosno odluka o privremenom finansirtanju, drage nam, a nekome mnogo manje drage države, je značajan korak ka razdržavljenju. Svi koji su do danas sumnjali da je Don Sato Rukoljubni, rukopoložen od počivšeg Amfilohija Nečastivog uz saglasnost Svetog Aleksanbdra Picoustog,najzad , – nadam se izgibili i pošljednju iluziju.Nerma ništa od proevropskih strijemljenja, sve je to samo magla ispod koje se pokušavaju prikriti nekakvi sjeverno-istočni putevi, potom sve istočniji, a ko taj put ne bude slijedio – živo meso od njega otpadalo-.
    Osjećao sam nekakvu nejasnu zebnju dok je rukoljub govorio o civilizovanoj tranziciji vlasti, a birao jednonacionalnu vladu, previđajući postojanje Crnogoraca. Zbog toga se može onoj ministarki da četničko-fašizoidnim metodama prebrojava procente srpskih vjernika. Siguran sam da ona nikada nije pročitala onu blistavu sentencu iz jevanđelja po Ivanu (po Jovanu da bi i Ministarki bilo razumljivo), a koja glasi:-Ne oduzmi mi Bože vjeru, ali me oslobodi vjerovanja-.Ali kako živimo u vremenu kad se glupost izjednačava sa vrlinom, a savitljiva poslušnost idealom,sve se može očekivati osim onoga što je za očekivanje. A kad se teatar apsurda useli u politiku, onda nije dovoljno da Hamlet kaže – da je nešto trulo u njegovoj državi- već se mora država hitno oslobađati te truleži.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].