Iz arhiva Skala radija: A sad, kome opanci a kome obojci! (16/04/2019)

1

A sad, kome opanci a kome obojci!

A sad, kome opanci a kome obojci!

Nakon očekivane fijasko podrške kotorskom predsjedniku opštine od dijela zaposlenih u lokalnoj upravi, kojima je radni zadatak bio da prisustvuju ovoj svetosavskoj manifestaciji pod dirigentskom palicom predsjednice SO Dragice Perović, uz spikerski manifest političkog glumca Slaviše Grubiše i doktora u mantiji sa uobičajenom lepezom laži, kleveta i podvala, nastavljaju se spekulacije iz šatora putujućeg cirkusa.

Da li će sjednicom na kojoj treba da se smijeni kotorski predsjednik opštine predsjedavati predsjednica SO Kotor, čijih pet minuta ubrzano curi, ili će njenu rabotu za ovu priliku preuzeti odbornica SDP-a Bruna Lončarević, tek treba da se vidi. Neće se to znati do samog početka jer je predsjednica, kako je kazala, svoj posao za ovu godinu završila na svenarodnom plebiscitu na glavnom gradskom trgu u svetu neđelju. Ako već ne može u Skupštini da obezbijedi većinu, uspjela je to da učini pod kišnim nebom i glasačima pod lumbrelama koji su ih podizali visoko u znak podrške onima koji bi po svaku cijenu još malo da omaste brk i da ostanu na pozicijama sa kojih mogu da uzimaju i dijele podobnima, da usreće kumove i prijatelje ne zaobilazeći rodbinu i partijske pripadnike. Među publikom bilo je i pristalica podrške aktuelnom predsjedniku kotorske opštine turista sa kruzera iz raznih svjetskih centara moći, koji su zdušno podržali odlučnost trojca sa mikrofonom na pokisloj bini u pokušaju da ne daju svoga miljenika ni po cijenu mogućeg tektonskog poremećaja većih razmjera.

A nova demokratija, odnosno demokratski procesi kao dvogodišnja tekovina dijela nove vlasti, podrazumijeva da niko nema pravo na drugačije mišljenje. O stavu da ne govorimo, jer takvu moždano-cirkularnu ekspoziciju može da ima samo dio odabranih, koji najčešće izgovaraju ono što ne razumiju i što po značenju na njih ne ostavlja nikakav utisak. Oni su postali pojavni oblik, svakidašnjica i duhovno sivilo iz kojega se mora izlaziti brzo. A izlazak je skopčan sa njihovim odlaskom. Za sva vremena!

Gospođa Perović je svoju političku pričest po ko zna koji put dokazala aktivnim prisustvom na krstionici koju je Srpska pravoslavna crkva, u inat vlastima, nelegalno sagradila na Prevlaci tivatskoj. Ona i njena desna ruka iz SO su bili odlučni da, u toku radnog vremena, tijelom i životom brane stečeno pravo da protivpravno sagrađeno ne smije niko da dira. Primiće platu bez odbitka, pa i ako do sada nije imala aktivnosti u parlamentu, ako se izuzme političko djelovanje za potrebe koalicione funkcionalnosti.

Dakle, nije poznato da li će Perovićeva predsjedavati sjednicom. Doduše, to nije najvažnije pitanje. Moglo bi se desiti da parlamentarna kotorska vrata budu zatvorena za inicijatore smjene predsjedničinog ljubimca. A što onda?

Ili će doći pristalice za neodržavanje sjednice iz raznih krajeva Crne Gore i zapriječiti ulaz u palatu Bizanti. Kuda će onda odbornici-inicijatori?

Ima najmanje pet varijanti mogućeg epiloga. Nemamo vremena da o njima naširoko raspredamo i da ih pobrojavamo, a i mogli bi se Vlasi prisjetiti, pa što onda? Idemo zato na najvjerovatniji epilog složene situacije koja može da donese smjenu predsjednika opštine a nakon ponovljene inicijative i predsjednice Skupštine opštine. To je situacija u kojoj će većina od najmanje 17 odbornika pritisnuti taster ili gumb po Jokiću, za njegovu smjenu nakon koje počinje nova era u razvoju društveno političkih odnosa u kotorskoj opštini. Niko ne zna kojih i kakvih, ali je sigurno da dolazi do prekompozicije vlasti. A možda i do novih izbora. Moguće i da ništa od ovoga neće biti na javnoj sceni i da će samo Jokić u istoriju. A možda neće ni on.

Zato valja dočekati 24. april 2019. godine. Sjednica je zakazana tačno u podne u palati Bizanti 328. stari grad.

Pa kome opanci a kome obojci. Za sada, opanaka ima više.

S.M.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].