Iz arhiva Skala radija: Advokatica Nađa Al Sarai uzimala 2.500 € mjesečno za zastupanje Opštine i prekšila Zakon o sprječavanju korupcije (01/08/2018)

0

Advokatica Nađa Al Sarai uzimala 2.500 € mjesečno za zastupanje Opštine i prekšila Zakon o sprječavanju korupcije

Advokatica Nađa Al Sarai uzimala 2.500 € mjesečno za zastupanje Opštine i prekšila Zakon o sprječavanju korupcije

Agencija za sprječavanje korupcije je utvrdila da je Nađa Al Sarai, bivša vd sekretarka Sekretarijata za imovinske pravne poslove opštine Kotor, kao javna funkcionerka prekršila Zakon o sprječavanju korupcije.

Nakon provedenog postupka  Agencija je 09. marta 2018. godine donijela Odluku po kojoj je  Nađa Al Sarai kao javna funkcionerka prekršila član 15, stav 1, tačka 5  Zakona o sprječavanju korupcije, tako što je u period u od dvije godine po prestanku javne funkcije potpisala ugovor sa Opštinom Kotor u kojem je obavljala  javnu funkciju i po tom osnovu ostvarila materijalnu korist u iznosu od 7.500 eura.

Nađa Al Sarai je postavljena od strane predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića 13. aprila 2017. godine na mjesto v.d. sekretarke Sekretarijata za imovinske pravne poslove, da bi, nakon nalaza Upravne inspekcije, kojim je konstatovana nezakonitost prilikom njenog zapošljavanja, pedsjednik opštine donio rješenje o prestanku vd statusa.

Nakon prestanka vd stanja, potpisan je ugovor između opštine Kotor i Nađe Al Sarai 11. 09. 2017. godine, a već 12. 10. 2017. godine i Aneks ugovora.

Za pravno zastupanje Nađa Al Sarai je primala 2.500 € mjesečno.

Agencija za sprječavanje korupcije je ustanovila da je Nađa Al Sarai prekršila Zakon o sprječavanju korupcije.

Ono što se nakon toga postavlja kao pitanje je:

  • kako je moguće da pravnica, advokatica i bivša vd sekretarka Sekretarijata za imovinske pravne poslove opštine Kotor nije znala za ovaj Zakon i njegove odredbe po kojima kao nosilac  javne funkcije nije mogla da sklapa ugovore sa Opštinom?
  • kako je moguće da Nađi Al Saraj bude povjereno da zastupa opštinu Kotor ako se na mjesto vd sekretarke prethodno bila nezakonito postavljena, što je utvrdila Upravna inspekcija?
  • kako je utvrđen iznos na mjesečnom nivou od 2.500 € i koji je organ tu odluku donio?
  • koliko je predmeta bilo dok je Nađa Al Sarai zastupala Opštinu, koliko je ih je dobijeno a koliko izgubljeno?
  • Da li će Nađa Al Sarai da vrati novac  Opštini?
  • Da li će predsjednik opštine Vladimir Jokić da vrati novac opštini Kotor, ako to ne bude htjela da uradi Nađa Al Sarai, jer je on odgovoran i za isplate i za nezakonitosti koje su urađene?

Građani očekuju odgovore na ova pitanja jer se nemilice troši njihov novac.

Koaliciona vlast mora biti odgovorna javnosti pa je stoga očekivati da će neko ipak kazati zašto se uporno krše zakoni ove države i kada će konačno neko zbog toga da odgovara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]