Iz arhiva Skala radija: Anastazija Miranović: Znam i potvrđujem da postoji ogromna devastacija našeg kulturnog nasljeđa (05/07/2013)

0
Anastazija Miranović

Anastazija Miranović: Znam i potvrđujem da postoji ogromna devastacija našeg kulturnog nasljeđa

Anastazija Miranović: Znam i potvrđujem da postoji ogromna devastacija našeg kulturnog nasljeđa

Vlada Crne Gore je za direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara imenovala mr Anastaziju Miranović, istoričarku umjetnosti iz Bara.

Ona će zamijeniti dosadašnju v.d. direktoricu Ružicu Ivanović.

Bila je to prilika da novu direktoricu Skala radio pita o starim problemima, kako će ih i kada početi rješavati:

Skala radio: Gospođo Miranović, izabrani ste na vrlo odgovorno mjesto direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore. Očekuje Vas težak i odgovoran posao. Svjedoci smo sve češće devastacije kulturnih dobara na koje je Uprava do sada uglavnom ćutala. Da li ćete se uhvatiti u koštac sa problemima i pokušati sa svojim saradnicima da uradite sve kako bi se ispoštovao zakon koji jedini ima kvalitetan odgovor za sprječavanje urušavanja našeg kulturno istoriojskog blaga?

Anastazija Miranović: Dolazim na jako odgovorno mjesto i ne bježim od odgovornosti i obaveza, sa svim svojim stručnim kompentencijama. Nadam se i trudiću se da opravdam odgovornost koja mi je povjerena.
Znam i potvrđujem da postoji ogromna devastacija našeg kulturnog nasljeđa. Trudiću se da ga što više štitimo i što više sačuvamo za buduće generacije.

Skala radio: Koji će biti Vaši prvi potezi?

Anastazija Miranović: Još nijesam stupila na dužnost, ali imam  opštu sliku stanja. Dok ne uđem u kancelariju i ne pogledam svu dokumentaciju ne bih mogla odmah da kažem koji su prvi potezi. Oni će svakako biti administrativni, da vidim što je do sada rađeno i koji su planovi za ovu godinu. Nadam se da neću imati baš puno vremena za administrativne poslove već ću odmah i žustro raditi na drugim važnijim aktivnostima.

Skala radio: Da li ćete sarađivati sa medijima i nevladinim organizacijama kako bi svi problemi bili javni a na taj način i lakše rješivi?

Anastazija Miranović: Poznata sam kao osoba koja rado sarađuje sa medijima i dosta sam često prisutna u medijima pa ne vidim zašto bi sada bilo promjene.

Skala radio: Kotor baštini više od polovine ukuponog spomeničnog blaga Crne Gore, pokretnog i nepokretnog. Možemo li uskoro očekivati Vašu posjetu Kotoru i organizovanje jedne konferencije na kojoj bi itekako imalo što da se kaže?

Anastazija Miranović: Apsolutno da Kotorani mogu očekivati Kotoranku ponovo na svojim pjacetama. Potvrđujem sve što ste me pitali. Oko konferencije ćemo se dogovoriti i apsolutno držim do toga da se o Kotoru ima što govoriti, pokazati i štititi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]