Iz arhiva Skala radija: Bernard ne bi da se zna ko je koliki honorar dobio (27/04/2018)

1
Kulturni centar Kotor

Bernard ne bi da se zna ko je koliki honorar dobio

Bernard ne bi da se zna ko je koliki honorar dobio

Krajem marta ove godine Skala radio se obratio vd direktorice kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković“ Mariji Bernard sa molbom da dostavi kopije svih potpisanih ugovora i finansijske iskaze (isplate) pojedinačno, koje se odnose na pozorišne predstave, književne i pjesničke večeri, koncerte i sve ostale manifestacije u periodu od 15. juna 2017. do 15. marta 2018. godine.

Skala je podsjetila vd direktorice Bernard da tražene podatke dostavi u skladu sa članom 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama, u zakonom predviđenom roku.

Nakon nešto više od 20 dana stigao je poštom odgovor Skala radiju od vd direktorice kotorskog Kulturnog centra. U rješenju (koje je potpisano 13. 04. 2018. godine i zaveden pod brojem 500, a dostavljen poštom Skala radiju 20. aprila 2018. godine, što se vidi sa pečata na koverti) stoji da se odbija zahtjev ovog medija kojim je tražen pristup informacijama.

Skala radio smatra da je odbijanjem uvida u traženu dokumentaciju povrijeđeno pravo građanima Kotora da budu informisani o načinu na koji se troše sredstva iz budžeta. Tim prije što se radi o javnoj ustanovi čiji je osnivač opština Kotor.

Bernard navodi da JU Kulturni centar “Nikola Đurković” stavlja na raspolaganje finansijski izvještaj za 2017. godina iz koga se vidi, kako piše, tačaj iznos koliko je novca utrošeno za programske aktivnosti. Zna vd direktorice da se iz ponuđenog ne vide pojedinačna plaćanja, iznosi za učešće u kulturnim programima i kome su i na osnovu čega isplaćeni određeni honorari. Vidi se ukupan iznos za pojedinačne programske aktivnosti, što niukom slučaju ne zadovoljava interesovanje građana Kotora koji imaju pravo da znaju kako se i na koji način troši njihov novac.

Kako je vd direktorice kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” Marija Bernard, inače vjenčana kuma aktuelnog predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića, u procesu konkurisanja za izbor direktorice, sa mnogo slabijim uslovima od ostalih kandidatkinja i završenim trogodišnjim studijem na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, donijela rješenje o odbijanju, Skala radio je sklona vjerovanju da je to uradila  sa ciljem da se javnost detaljno ne upozna sa stvarnim troškovima i raspodjelom sredstava za programski dio pojedincima i kolektivima.

Vjerujemo da bi ugovori i isplatne liste pokazali da li je menadžment Centra radio u skladu sa zakonom ili je, kako dio javnosti ne preza da saopšti, novac dijeljen onima koji su podržali vlast u Kotoru i koji su simpatizeri ili članovi neke od članica vladajuće koalicije u Kotoru, stoji u žalbi koju je Skala radio proslijedio Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Skala radio bi zadovoljilo i objavljivanje traženih podataka na sajtu JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, ili opštine Kotor, ali ova ustanova kulture ne posjeduje sopstvenu web stranicu. Interesantno je da segment te ustanove gradska biblioteka i čitaonica ima internet stranicu http://www.bibliotekakotor.me/ a da ga ustanova od značaja za kulturu grada nema. To će, nadaju se u Skala radiju biti jedan od prioriteta novog menadžmenta koji će biti izabran, vjerovati je  se u skladu sa zakonom.

1 KOMENTAR

  1. “Assai bene e trascorsa
    D’esta moneta gia la lega e ‘l peso,
    Ma dimmi se tu l’hai nella tua borsa”.
    ( sv.Petar > Danteu )

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]