Iz arhiva Skala radija: Bezbijednost brodova u Luci Kotor ne zadovoljava standarde (19. mar 2014.)

0
Koliko je bezbijedan

Jeste li se načitali, kravataši?

http://radioskala.me/2014/03/19/bezbijednost-brodova-u-luci-kotor-ne-zadovoljava-standarde/

Bezbijednost brodova u Luci Kotor ne zadovoljava standarde

Prije nekoliko dana u novoj poslovnoj zgradi Luke Kotor održan je sastanak Projektne grupe za ocjenu, tj. mišljenje u vezi redovnog godišnjeg pregleda Luke Kotor u skladu sa Uredbom o bezbijednosti trgovačkih brodova i luke otvorene za međunarodni saobraćaj i poglavlje II Solas konvencije i ISPS kod.

Konstatovani su brojni propusti na koje godinama niko nije obraćao pažnju.

Skala radio je pitao Vasilija Kusovca, izvršnog direktora ove kompanije da li je Luka Kotor dobila nove rokove da otkloni propuste, prvenstveno kada je u pitanju bezbijednost?

Kusovac je odgovorio da su predstavnici Luke Kotor održali sastanak sa Komisijom koju je poslalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore i da nijesu još dobili nikakve pismene primjedbe.

Kada ih dobiju, kazao je Kusovac, otkloniće propuste u onoj mjeri u kojoj to Luka Kotor bude mogla.

Kusovac je naglasio da su propusti evidentni, kao i nepravilnosti koje datiraju iz nekih starijih vremena.

“Bolje bi bilo pitati Komisiju. Ona to radi. Napisaće primjedbe, a mi ćemo ih, u kontaktu sa državnim organima pokušati otkloniti i dovesti na najmanju moguću mjeru”, kazao je Kusovac.

Na insistiranje Skala radija o kojim je propustima riječ, on je odgovorio da, ako je propust blizina benziske stanice, onda se treba vratiti u prošlost i pitati kada je instalirana i zbog čega je tu, koliko datira itd, a ne pitati Luku sada, kada je kruzing destinacija i kada postiže ovakve rezultate, odgovorio je Kusovac, navodeći da je to jedan od propusta, to jest glavni propust koji je našla inspekcija autorizovana od države da izvrši inspekcijski nalaz.

Na pitanje da li prijeti opasnost da zbog nepoštovanja konvencija od strane Luke Kotor dođe do otkaza kompanija, odnosno smanjenja dolazaka kruzera u kotorsku luku, Kusovac je odgovorio da ne zna zašto bi prijatila opasnost od otkazivanja kruzera kada Luka Kotor funkcioniše na ovim principima i sa ovom opremom već čitavih 20 godina, a da nam o propustima mnogo bolje može reći Komisija.

Luka Kotor je uvela i taksu od 5 eura za žene i djecu koji dođu da posjete svoje muževe i očeve na brod.

Radi se uglavnom o domaćim pomorcima na stranim kruzerima. Kusovac je kazao da to nije to taksa od 5 eura, već da su to troškovi koje Luka Kotor ima prilikom dobijanja takve dozvole od Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Ne znam u čemu bi tu bio problem nije to cifra koja bi bila nešto opterećujuća. Mogu se žaliti. Nije problem, samo treba pitati koje troškove i obaveze ima Luka Kotor koje mora da izvrši”, konstatovao je Kusovac.

Iz Projektne grupe, koju je Rješenjem imenovao ministar sobraćaja i pomorstva saopšteno nam je da je rok da se do 27. marta dostavi zapisnik Ministarstvu u čijoj je nadležnosti da da izjavu o osposobljenosti Luke Kotor.

Zapisnik ovjeravaju članovi Projektne grupe i dostavljaju ga Ministarstvu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].