Iz arhiva Skala radija: Bio jednom “Kotor Boat Show” (3. maj 2012.)

0
bio jednom jedan sajam nautike u Kotoru

Skala radio nastavlja da podsjeća uniformisane koji znaju samo da napadaju i kojima je istina strana, a obraz istanjen.

http://radioskala.me/2012/05/03/bio-jednom-kotor-boat-show/

Bio jednom “Kotor Boat Show”

U Kotoru mnoge bajke počinju sa bilo jednom i nikada više.

Nekada zvučno najavljivan sajam nautike Kotor Boat Show, koji je trebao da se razvije u prestižnu sajamsku manifestaciju trajao je od 2005. do 2009. godine.

Iz godine u godinu, bili smo svjedoci, Kotor Boat Show nije uspio da razvije jasnu viziju i da se snažno pozicionira na mapi prestižnih manifestacija čak ni u okruženju, a da ne govorimo o Medteranu ili Evropi.

Razloge prvenstveno treba tražiti u nedovoljnoj zaintersovanosti menadžmenta da sa organizacijom počne na vrijeme, ne čekajući, kako je to bio običaj svih pet godina, naročito posljednje, zadnju uru da se krene s mrtve tačke.

Tako je propala jedna sjajna ideja koja je koštala nešto više od pedesetah hiljada eura, a mogla da donose značajan uspjeh u razvoju nautičkog turizma, kao i brojne benefite koje bi naša država, ali i opština od toga imale.

Novac nije smio da bude problem.

Brojni sponzori bili su zainteresovani, ali su mnogi kontakti kasnili.

No ipak, generalni sponzori manifestacije bili su Crnogorski Telekom i Jugopetrol A.D., a pokrovitelji: Opština Kotor, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine.

Nije mali prihod bio ni od izlagača, zakupaca sajamskog mobilijara, prodaje ulaznica.

Trebalo je samo znati kako!

Istina, Kotor Boat Show je imao svoj Organizaciono odbor i Savjet.

Organizovan u samo predvečerje manifestacije, nije ni mogao da pruži više pd ponuđenog.

Više je razloga bilo koji su Kotoru davali sjajnu šansu.

Osim sistemske greške koja je prisutna u menadžmentu, sve je drugo išlo na ruku organizatoru.

Kotor, grad svjetske kulturne i prirodne baštine, Bokokotorski zaliv, zvanično jedan od najljepših zaliva svijeta, bogata tradicija, istorija i kultura koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnog, privlačio je veliki broj posjetilaca i svjetski poznatih proizvođača jahti, jedrilica, motornih brodica, glisera, barki, nautičke opreme, motora, ronilačke i druge opreme.

Danas sajma u Kotoru nema.

Ostao je onaj u Budvi, a Budvanski Sajam napravio je saradnju sa Porto Montenegrom što je urodilo zajedničkom organizacijom 30. Nautic Show-a.

Uz svu medijsku i svaku drugu pažnju, nije imao onu ljepotu jedinstvenog ambijenta zaliva i graditeljskog nasljeđa s pogledom na tvrđavu Sveti Ivan, ali ni prisustvo ekskluzivnih višemilionskih plovila koja su mamila uzdahe brojnih posjetilaca, kao što je to bilo na kotorskoj rivi.

Koliko je nedovoljno pripremljeni Kotor Boat Show bio interesantan za izlagače, najboilje govori podatak da je 2008. godine bilo oko 30 domaćih i renomiranih stranih izlagača, a juče u Porto Montenegru 27.

Najskuplji model koji je bio predstavljen na kotorskom Sajmu, jahta Elegans italijanske kompanije San Lorenco koštala je više 6 miliona eura, dok su u Tivtu bile i nekoliko puta jeftinije.

Ko će dati odgovor zbog čega je ugašen Kotor Boat Show, čiji je cilj bio promovisanje Kotora, Boke Kotorske i Crne Gore, nautičkog turizma, sa dominantnim prisustvom crnogorskih proizvođač, pitanje je koje čeka odgovor.

Skala je otvorena za sve one koji o ovoj temi više znaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].