Iz arhiva Skala radija: Boka Kotorska, a ne Boka (05/06/2013)

0
Boka Kotorska

Boka Kotorska a ne Boka

Boka Kotorska, a ne Boka

Boka Kotorska je najveći zaliv Jadranskog mora (87.334 km²) počinje Hercegnovskim zalivom, koji se sužava Kumborskim tjesnacom, zatim prelazi u Tivatski zaliv, pa kroz Verige ulazi u Risanski i Kotorski zaliv.

Rubovima zaliva pitoreskna ljupka mjesta Njivice, Igalo, Herceg Novi, Savina, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošići, Bijela, Kamenari, Kostanjica, Morinj, Strp, Risan, Perast, Ljuta, Dobrota, Kotor, Muo, Prčanj, Stoliv, Tivat, Krtole, Krašići, Radovići, Rose, a između njih je još desetak malih naselja.

Boka Kotorska je svojom ljepotom u familiji 25 najljepših zaliva svijeta, a grad Kotor i njegovo područje, svojim kulturno istorijskim nasljeđem, upisan je na Listu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO.

Boku Kotorsku su proslavili hrabri pomorci, vješti majstori, graditelji, mnogi istaknuti umni ljudi.

Mnoge sile su imale ambicije da njome gospodare, a danas nove ambicije i neke nove kovanice pa se vrlo često čuje odrednica Boka, bez pridjeva Kotorska.

U medijima Boka bez glave, a glava je Kotor.

Javni radnici takođe često, namjerno ili im je tako lakše, ispuste ono Kotorska, čak i pojedini predsjednici bokeljskih opština.

Voljeli to ili ne, uz ambicije da se ime zaliva mijenj po nekim drugim gradovima ili mjestima, Kotor je Kotor, jedinstven i čudesan.

Iza grada grad, ispod grada grad i iznad njega grad.

Boka je bila i ostala Kotorska i kao administrativna jedinica i teritorijalno područje.

Ne može ga uniziti ama baš ničija volja, nije mu naudila ni jedna Božja sila, scila i haridba.

Boka Kotorska velikim slovima i pravopisno.

Kotorska je Boka sa svoja četiri zaliva kotorskim, risanskim, tivatskim i hercegnovskim.

Boka Kotorska imenom i prezimenom, glavom i bradom, vjerama i politikama, nacijama, geografijom, istorijom, morem i zaleđem.

Dubravka Jovanović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].