Iz arhiva Skala radija: Branko Nedović: Ako odluka o koncesiji za Luku Kotor prođe, koalicija više ne postoji (08/03/2019)

2
Branko Nedović

Branko Nedović: Ako odluka o koncesiji za Luku Kotor prođe, koalicija više ne postoji

Luka Kotor je kamen spoticanja u aktuelnoj kotorskoj vlasti.

Nije to ni spaljivanje karnevalske figure lidera SDP-a, ni skaradna optužnica u listu „Karampana“. Nijesu ni uvrede ni klevete, jer to, kako je kazao predsjednik OO SDP-a Kotor Branko Nedović, nijesu stvari od vitalne važnosti za funkcionisanje vlasti.

On je siguran da se radi o ponašanju podijedinaca iz dijela vladajuće koalicije koji ne zavređuju posebnu pažnju.

Ono što je mnogo važnije je da sadašnje koalicione vlasti u Kotoru neće biti ukoliko se usvoji 13. marta ove godine koncesioni akt na ponovljenoj Vanrednoj sjednici akcionara Luke Kotor.

Na prethodnoj, koja je održana 01. marta nije došao predsjednik opštine Kotor,  koja je većinski vlasnik kompanije. Što se dešava ukoliko se predsjednik Vladimir Jokić ne pojavi  na sjednicu a što ako  glasa za ili protiv odluke o prihvatanju koncesionog akta?

Ovo pitanje je Skala radio postavio Branku Nedoviću predsjedniku OO SDP Kotor, koji je odgovorio da će, ako Jokić glasa za koncesioni akt, imati velike probleme i to ne samo sa SDP-om već i sa još nekim drugim činiocima.

Nedović je kazao da se  SDP neće svađati sa partnerima oko malih i sitnih stvari.

„Kompromise činimo kad su manje stvari u pitanju, ali oko nekih stvari kompromisa nema“, rekao je naš sagovornik.

„Dakle, ova odluka ne može da prođe jer koncesioni akt, koji je rađen na temelju investicionog plana i programa je loš po grad i građane. Opredjeljuje nakaradno sudbinu ovog  grada i ovog zaliva decenijama unaprijed. Pored toga, on je nezakonit, jer je donešen od strane Odbora direktora a nije donešen na sjednici Skupštine akcionara“, smatra Nedović.

Investicionim planom, objašnjava on, je predviđeno da se u prvih par godina uloži 3 miliona 303 hiljade eura u investiciju, što predstavlja 50% AD Luka Kotor, a zakon kaže da je isključivo pravo Skupštine akcionara da odlučuje o imovini većoj od 20%. Dakle, prekršen je zakon.

„Na ovoj ponovljenoj Vanrednoj skupštini akcionara ne moraju da prisustvuju svi akcionari. Na žalost može da prisustvuje 33% akcionara da se donese odluka, a ako se desi da nekih pola od prisutnih, dakle 17% donese ovakvu kriminalnu odluku koja nije konsultovala građane, ni struku sa Fakulteta za pomorstvo, Instituta za biologiju mora, Udruženje kapetana, NVO sektor koji se bavi zaštitom prostora, sud  građana da li žele da ovdje dolaze kruzeri od 350 m, onda je to za nas neprihvatljivo“, kategoričan je Nedović.

On je objasnio da može doći i do treće ponovljene vanredne sjednice na kojoj tada može da odluči samo 1% akcionara.

Ukoliko se dogodi da se bilo kojom većinom, od strane predsjednika opštine, ovlašćenog lica opštine Kotor ili bilo koga drugog usvoji koncesioni akt, koalicija više ne postoji, jasan je Nedović.

Sve će se znati u srijedu, 13. marta. Koalicija, i pored grčevitih svakodnevnih pregovora i pokušaja da se otklone nesporazumi i dalje diše na škrge.

Nedović zadovoljan kako je funkcionisala lokalna uprava

Nedovića smo pitali da li do  njega kao  potpredsjednika opštine Kotor dopire nezadovoljstvo građana Kotora zbog nerada i javašluka, kao i činjenice kako naglašavaju, da ništa nije urađeno što bi unaprijedilo kvalitet života, bez i jedne kapitalne investicije za dvije godine koliko je ova koalicija na vlasti.

On je odgovorio da čaša može do pola biti puna ili od pola prazna, zavisi kako ko ima pecepciju. Mi imao, kazao je on, nekoliko subjekata koji moraju da funkcionišu i ako oni funkcionišu manje je bitno da li funkcioniše dovoljno dobro SO ili predsjenik opštine.Aako funkcioniše Javno preduzeće Vodovod, Javno preduzeće Komunalno, Direkcija, Turistička organizacija, oni subjekti koji rješavaju životne probleme građana kojima je posao da taj kvalitet života poprave.

Često se misli, smatra Nedović, da je kvalitet života u standardu, ali je on u mnogo čemu drugom. Prije svega kakve kulturne sadržaje konzumiramo, u kakvom ambijentu živimo, kako prostor uređujemo oko sebe. Na žalost, neka od ovlašćenja koja se odnose na prostor su oduzeta lokalnim upravama, odgovorio je Nedović.

Na pitanje da li je on lično zadovoljan  funkcionisanjem lokalne uprave kao potpredsjedik, Nedovića je podsjetio da je bio na čelu Odbora zaduženog  za organizaciju i praćenje turističke sezone.

„Tokom turističke sezone smo se sastajali vrlo često. Konstatovali smo da mi ozbiljnih i krupnih problema za funkcionisanje grada osim saobraćaja nemamo. A saobraćaj, rečeno nam je i od eksperata Instituta za saobraćaj iz Beograda, u Kotoru ne može da se riješi. Može samo da se ublaži, jer se saobraća jednom jedinom saobraćajnicom. Nijesmo imali ozbiljnija narušavanja javnog reda i mira, nikakvih bezbijedonosnih problema, nijesmo imali krupne probleme sa čišćenjem grada u smislu da negdje smeće stoji satima ili da štrajkuju radnici. Nijesmo imali problem sa vodosnadbijevanjem koji bi značio neku krupnu nelagodu , niti  problema sa radom Turističke organizacije, sa dolaskom turista, sa njihovim prihvatom, nije bilo drastičnih stvari koji bi narušile imidž grada. Naravno, ono što proizvode kruzeri i što proizvodi kruzerski biznis je posebna priča i tu bi morali svi skupa da stanemo i da vidimo da li nam ovoliko kruzera treba. Sigurno da ne“, mišljenja je Nedović.

Građevinski otpad hotela „Fjord“ tzv. Hirošima stoji na istom mjestu skoro godinu

Na pitanje kako će objasniti turistima koji su bili prošle godine pa došli i ove i ponovo viđeli ruševinu hotela „Fjord” koja se nije pomjerila za skoro godinu dana pa taj dio grada liči na Hirošimu, Nedović je odgovorio:

„Naravno da to doživljavam vrlo neprijatno ali budite sigurni da ni jedna lokalna samouprava i nijedna država na svijetu ne funkcioniše besprekorno. Nagledao sam se raznih problema i po najvećim metropolama svijeta“. Na konstataciju da to nećemo uzimati kao reper, on se složio. Kazao je da se ne treba pravdati tim primjerima i da treba probat i naći rješenje za taj problem. „Na žalost, za deponije koje smo opredijelili za to, nijesmo dobili saglasnost da ih otvorimo na tim lokacijama, rekao je on.

Upitan koliko je tačno da je u pitanju lični interes koji je zakočio odvođenje građevinskog materijala sa ove lokacije, Nedović je kategoričan da je nema ličnog interesa, a što se tiče nađenog rješenja u Grblju pa potom u Krivošijama za deponovanje građevinskog otpada, Nedović je kazao da to što je neko pokušao, dakle investitor sa privatnikom da dogovori da na njegovoj lokaciji izvrši deponovanje tog otpada nije prošlo, jer su inspekcije reagovale budući da  takva deponija mora da ima saglasnost i analize da li zagađuje vodu, vazduh, da li ima ekološkog otpada. Jednostavno, čim je počeo  građevinski otpad da se deponuje  na tom mjestu, inspekcija je to spriječila i onemogućila.

Nedović je odgovorio da je bila inicijativa da se uradi privremena deponija na Krivošijama, kako bi se krucijalni problem odlaganja otpada privremeno riješio, a stalna deponija podrazumijeva ozbiljne pripreme, istraživanja, ispitivanja i značajna ulaganja.

Betoniranje temelja gradskih bedema bez saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara

Kada je u pitanju betoniranje temelja starog grada, što se smatra neprihvatljim s pozicije struke, ali i bez dobijene saglasnosti od strane Uprave za zaštitu kultirnih dobara, kako je kazao javno direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora, Rato Brajković, Nedović je kazao da je to struka odlučivala.

Upitan kako struka kada je struka zaobiđena, on je odgovorio da se radi o struci u Direkciji. Građevinska struka je procijenila da, ukoliko se to ne uradi, bedemi se svakog časa mogu urušiti.

Kako je moguće da je Direkcija na svoju ruku krenula u ovaj zahvat? Zar nije bilo neophodno da jedina Ustanova koja štiti interese graditeljskog nasljeđa da smjernice kako se to može raditi, pitanje je na koje je Nedović odgovorio da zaštitarska struka na zahtjev da nešto treba uraditi, često kaže da to ne treba uopšte raditi. Kad kažete da se to mora uraditi oni postanu svjesni da mora i kad procijene da treba, pitamo ih na koji način da to uradimo. Njihov je odgovor: ozidajte u suvomeđi. Nemoguće je ozidati u suvomeđi nešto ispod vode što treba da drži ogromu težinu, rekao je Nedović.

Na naše pitanje da li smatra da su zaštitari za to krivi, Nedović je kazao da oni  nijesu krivi, nego je nužda natjerala ljude u Direkciji da reaguju na ovaj način, istina, bez saglasnosti Uprave.

Na našu opasku  da ne govorimo o Direkciji nego Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Nedović je opet kazao da nijesui oni krivi nego su oni predložili način, a taj način je od građevinske struke proglašen kao nemoguć za rješavanje ovog problema.

Betoniranje temelja kotorskih bedema zainteresovalo je Ministarstvo kulture. Što će se dalje dešavati, ostaje da se vidi u vremenu koje slijedi.

2 KOMENTARI

  1. Oj Jokasu,britka sabljo.Opra ti ovoga covjeka,a jeli zasluzio jes.Sudoper partija je nestala u Kotoru,a i on sa njom
    Cestita Bruna Loncarevic i Safet Lukovic,su im obraz spasili ako se poslije svega oprati moze. Dr Ilic ostao je kao jedini kadar u kotoru i sudija Savic,ostalo je sve zamuti pa prospi,odnosno nezavrerjuje paznju.

  2. Pa dje je ovaj covjek danas,jeli ziv,niko ga ne vidi.Zabio se u misju rupu,ili su ga potisnuli.Bio je potpuno zbunjen i izgubljen u onom tv dujelu na vijestima sa Jokicem.On je moga u svako kolo i sa cetnicima,a prestavlja se antifasista.Svaka partija se mora tako dvolicnih osoba oslobadjat.Napokon je i njemu dosao kraj.Odmarao u miru bozjem,jer ovamo to nije zasluzio,kao covjek bez karaktera,koji je za radi vlasti i funkcije bio spreman na sve !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]