Iz arhiva Skala radija: Ćilimari, ćilibari, torbe kožne i suveniri sa istoka, u Kotoru starom gradu (20/02/2018)

0
Šarenilo u kotorskim trgovinama

Ćilimari, ćilibari, torbe kožne i suveniri sa istoka, u Kotoru starom gradu

Ćilimari, ćilibari, torbe kožne i suveniri sa istoka, u Kotoru starom gradu

U posljednje vrijeme u kotorskom starom gradu sve je više trgovaca iz Turske koji zakupljuju prizemlja za svoje proizvode pa nam grad poprima miris i slike Istanbula.

Novi vlasnici, ili zakupci, nameću svoja pravila uz novu vrstu ponude u srcu drevnog mediteranskog grada.

Prethodnoj loklanoj vlasti je bilo zamjereno što izdaje ili prodaje prostore u starom gradu, a sa novim idu i nove slike, daleko od tradicije Kotora i Mediterana.

Preovladavaju ćilimi, razne prostirke, torbe, koža i suveniri sa istoka.

Nekadašnji talas Rusa, koji su kupovali uglavnom nekretnine, kuće i stanove, danas su zamijenili Turci.

Trgovina kojom se bave, odnosno ponuda, nije u duhu ovog grada, kazao je za Skala radio Rajko Milunović, predsjednik Unije privatnih poslodavaca Stari grad.

“Njih interesuje biznis, zarada. Pretežno su iz Izmira, turističkog grada u koji su takođe uplovljavali veliki kruzeri kojih sada nema zbog političke situacije u njihovoj zemlji. Biznis ne poznaje granice pa trgovci i biznismeni iz Turske naseljavaju stari kotorski grad koji ima svoju specifičnu kulturu i taj se kontrast mora svesti na razumnu mjeru. U pojedinim radnjama drevnog grada imate osjećaj kao da ste u Istanbulu”, kazao je Milunović.

Turisti traže nešto sasvim drugo, a to je autentičnost, specifičnost ovog mediteranskog podneblja.

Međutim, ovakvim načinom rada i odnosom prema vrijednostima Kotora od strane lokalne uprave i pojedinih državih institucija, postoji bojazan da će se izgubiti sve ono što drevni grad čini jedinstvenim.

Nije ovaj zaliv jedan od najljepših zaliva svijeta zato što to neko politički hoće, nego zato što je njegovu ljepotu i kontraste svijet prepoznao.

Zato i pitanje Milunoviću da li postoji izlaz iz ovog lavirinta?

On je kazao da vjeruje da će država zajedno sa loklanom upravom naći neko zajedničko rješenje kako bi turisti iz cijelog svijeta na pravi način osjetili ovaj grad koji su nam preci ostavili, a priroda izvajala put do njega.

Zato imamo obavezu da te vrijednosti sačuvamo, siguran je Milunović, konstatujući da ugostitelji žele da bude tako i rade da se to održi.

U Kotoru, podsjetićemo, samo u starog gradu je preko 50 suvenirnica i gotovo isto toliko ugostiteljskih objekata.

U suvenirnicama uglavnom kineski suveniri.

Kotor nema svoj autentični suvenir.

Mnogo su jeftiniji serijski suveniri, kaže Milunović, i to je najveći razlog što se nabavljaju i prodaju jeftinije.

“Najeftiniji je magnet koji, ako se vani kupi na veliko košta 10 do 20 centi, a u suvenirnicama kod nas se prodaje za par eura. Razilka u cijeni omogućava da se zaradi i plate svi troškovi koji nijesu mali. Postoje više organizacija koje se na nivou Crne Gore bave izradom autentičnih, specifičnih suvenira i to bi trebalo koristiti. Neki trgovci u Kotoru to i rade, ali ih je malo”, smatra Milunović.

Isto je i sa mobilijarom ispred ugostiteljskih objekata koji u UNESCO-vom gradu trebaju biti jednoobrazni, istih boja, stila i gabarita.

Problem šarenila po sistemu samo ispred svog objekta godinama se provlači od jedne do druge lokalne vlasti, još uvijek bez bez vidljivog pomaka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].