Iz arhiva Skala radija: Đe su ti uloženi milioni u hotel “Fjord”? (22. feb 2011.)

0
ruševina hotela "Fjord"

Skala je ustala protiv moguće devastacije prostora.

Serijom tekstova nastojali  edmisija skrenuli smo pažnju javnosti na moguće posljedice.

Baš kao što skrećemo danas, kada pojašnjavamo građanima koliko su kravataši zlo za Kotor i Crnu Goru.

http://skalaradio.com/2011/02/22/de-su-ti-milioni/

Đe su ti uloženi milioni u hotel “Fjord”?

Bivši izvršni direktor Irskog nacionalnog građevinskog preduzeća Majkl Finglton investirao je između pet i deset miliona eura u razvojni projekat kotorskog hotela “Fjord” koji je u zastoju, piše Mina biznis.

Investicija, u kojoj je pored Fingltona učestvovao irski biznismen Luis Megvajer bila je dio džoint venčura za izgradnju luksuznog hotela vrijednog 200 miliona eura, prenosi irski “Sandej biznis post”.

Prema zvaničnim podacima, Finglton je direktor dvije kompanije registrovane na crnogorskom primorju.

Uz to je i jedini direktor i autorizovani predstavnik hotela “Fjord”.

Megvajer se, prema podacima, vodi kao ko-osnivač firme, a Finglton je sa njim i Svetlanom Zenović direktor druge kompanije “Peradajz bej rizort”.

Iako su obje kompanije bile predviđene za razvoj odmarališta i hotel rizorta, to nije ostvareno.

Megvajer, koji je osnivač ili direktor devet preduzeća u Crnoj Gori, od kojih je jedno “Kotor Palas”, koje je široj javnosti postalo poznato 2003, nakon objavljivanja planova za izgradnju multimilijarderskog rizorta sjeverno od dablinškog okruga u stilu evropskog Diznilenda.

Predsjednik Odbora te kompanije, koji je vlasnik irske građevinske firme Menoli Homs, od novembra 2009. je Šejmus Ros.

Privatizacija kotorskih preduzeća počela je prije nekoliko godina, kada su irski biznismeni od propalog državnog preduzeća dobili tri zgrade i brodogradilišnu kompaniju.

Megvajer je imovinu u bivšoj Jugoslaviji počeo da kupuje 2004.

URC hotel “Slaviju” kupio je za 1,8 miliona eura, a hotel “Fjord” uz Fingltonovu pomoć za 5,5 miliona, kao i upravnu zgradu “Jugooceanije”.

Finglton je u novembru prošle godine investirao četiri miliona eura u Kotor, koji je njegovo najvrijednije ulaganje, što je bilo dio akcije koju je protiv njega vodila “Ulster banka”.

U vrijeme buma na tržištu nekretnina u Crnoj Gori, Megvajer je čak najavio da planira uspostavljanje sopstvene direktne avio linije iz Dablina.

Đe je uloženi novac, pitaju se građani?

Gledajući parking prostor na mjestu nekadašnjeg URC-a “Slavija” i ruševinu hotela “Fjord” ne vidi se da je išta do sada ulagano.

Ako se ne misli na idejna rješenja koja je investitor bezuspješno pokušavao da uklopi u ambijent drevnog Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Ovako je trebalo da izgleda
Poput Diznilenda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]