Iz arhiva Skala radija: Deset, tri, dvije i po,….pa kamenice (25/05/2012)

0
sa protesta (foto Portal analitika)

Deset, tri, dvije i po,….pa kamenice

Deset, tri, dvije i po,….pa kamenice

Protesti u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Unije slobodnih sindikata Crne Gore i nevladine organizacije Studentska unija razbuktava se svom silinom.

Kolone građana iz svih krajeva naše domovine hrle na plato ispred Univerziteta ako bi mirnim protestima i po kojom kamenicom promijenilie vlast u kojoj im, istini za volju, smeta samo jedan čovjek Milo Đukanović.

Mada predsjednik DPS-a više nije ni predsjednik države ni premijer, on je ipak noćna mora za moralne grdosije koje prostaklukom, uvredama i klevetama i po kojom babskom kletvom čine da im svaki skup bude ispod dostojanstva i nivoa slobodoumnog čovjeka.

To je sigurno jedan od razloga što, kako reče jedan učesnik protesta iz Nikšića crnogorskoj televiziji, iz toga grada samo njih nekoliko dolazi u Podgoricu.

Postavlja se pitanje što je pravi motiv ovako skarabudžene grupacije organizovane oko čelnice MANS-a koja je svjesna da njihovi napori ne mogu da daju nikakav rezultat i da će se na repu krajnjeg ishoda  cirkuskog pledoajea naći kursadžije domaće kupoprodajne scene.

Idemo redom.

Činjenica je da je MANS u periodu od 2008. do 2010. godine dobio nešto oko 2,5 miliona eura.

Novac je dobijen od raznih donacija koji je trošen i šakom i kapom. Ostalo je još, od te tranše skoro milion i sto hiljada za buduće projekte. Koje projekte? Za koje su do sada potrošeni toliki novci? Ko to kontroliše? Pitanja na koja nema odgovora. Moguće je da je jedan od budućih projekata smjena vlasti. Ako se zna da su nevladine organizacije u Crnoj Gori finasirane uglavnom od stranih donacija, onda je odgovor u najmanju ruku simpomatičan. Žute majice, stisnuta pesnica, pištaljke, šerpe, lonci i poklopci i poruka koju gromoglasno piskavim glasom izgovara čelnica MANS-a „Gotov je“, davno je viđeni scenario a za ovu priliku pozajmljena ideja bezidejnoj grupaciji.

  1. Novac kao glavni motiv ostaje i dalje ideološka odrednica. Zadatak kao obaveza koja se mora izvršiti jer je akontacija primljena, kako vrijeme prolazi a interesovanje značajno pada, čini izvršioce nervoznim pa otuda i kamenice na Telekom i šetnja ulicama kojim se krše direktno više zakona.
    Nije to važno legalistima jer je njihov cilj iznad ciljeva koje je na svom putu postavila naša država koračajući ubrzano evropskim i evroatlanskim putem.
  2. Jasno je da je podrška predstavnika EU i nedavna izjava Stefana Saninija, direktora Direktorata za proširenje Evropske komisije da će Crna Gora najkasnije 29. juna započeti proces pridruživanja Evropskoj uniji, poruka NATO čelnika iz Čikaga Crnoj Gori  da su joj vrata ove alijanse širom otvorena, svojom pozitivnom retorikom iznenadila je čak i našu delegaciju koja je imala aktivno učešće u radu konferencije, mnoge pohvale koje stižu na adresu naše države sigurno ne idu u prilog balvan revolucionarima.
  3. Kad prifali dobri su i Nebojša Medojević, Goran Danilović, Branko Radulović, Slaven Radunović, poslanik SNP-a ,  Predrag Bulatović, kao i suvlasnik dnevnog lista Vijesti, profesor Miodrag Perović. A skup nema političke konotacije. Bože sačuvaj.

To bi u najkraćem bilo razmišljanje uz postavljanje pitanja iz nekadašnje poznate ideološke serije “Kuda idu divlje svinja”?

Učesnicima maršrute Bulevarom Revolucije, ulicom Ivana Vujoševića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ulicom Slobode i Karađorđevom ulicom do zgrade Vlade ostaju sad još samo kamenice.

Nije im cilj, jasno je da se naša država obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom koga ima ni manje ni više od zemalja bar u okruženju.

To naravno ne treba da nam je utjeha.

Naša briga mora da bude naša država.

Jasno je da su pojedinci napunili džepove.

Njihova imena se znaju i na lokalnom i nacionalnom nivou.

Sistem mora da uloži sve svoje raspoložive snage i upotrijebi resurse kojima raspolaže da se stane na put pojavama koje koče naše evropske i evroatlanske integracije.

Za to vrijeme bukači, žutaći i nesvjesne i nesavjesne hodadžije na ulicu đe im je i mjesto.

Slavko Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].